CERT-RO a identificat o serie de atacuri de tip real-time phishing împotriva clienților unor instituții financiare din Romania. Cele 3 bănci locale vizate sunt Raiffeisen, Alpha și ProCredit. Care este diferența dintre un atac clasic de tip phishing și un real-time phishing? Spre deosebire de primul caz, în care miza atacatorilor este extragerea de date personale și financiare pentru a fi folosite mai târziu, într-un atac de tip real-time phishing, site-ul fraudulos este conectat în timp real cu platforma de online banking a băncii vizate, anună Cert.ro.
Odată ce utilizatorul introduce datele sale de autentificare pentru serviciul de internet banking, pagina de phishing cere utilizatorului să aștepte procesarea, cu un mesaj de tipul ”Așteptați aprobarea băncii pentru solicitarea dvs. Vă rog să nu închideți fereastra”.
Desigur, în tot acest timp în care utilizatorul asteaptă validarea pentru a intra în platformă, atacatorii accesează în timp real contul de online banking și inițiază transferuri bancare frauduloase din contul utilizatorului-victimă.
Hostname-urile (numele de domenii) utilizate de către atacatori pentru paginile de phishing seamănă cu URL-urile legitime ale platformelor de online banking.
Paginile de phishing identificate sunt găzduite pe platforme sau CDN-uri legitime, cum ar fi Github, Gitlab sau Fastly, complicând astfel blocarea accesului la nivel de gateway și dezmembrarea schemei de phishing.
Detalii tehnice:
* phishkit-ul este bazat pe ReactJS
* componenta frontend: JavaScript, hostat pe Github
* vectorul inițial de transmitere este momentan necunoscut