FOTO. Incendiu la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț: 10 morți și 7 răniți. Un medic și o asistentă care au sărit în flăcări după pacienți sunt răniți grav

 Un incendiu a izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie,  în jurul orei 18.30, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ. În urma lui, zece pacenți au murit în flăcări și alte șapte perfoane au fost rănite. Potrivit autorităților, secția are două saloane și aici erau pacienți bolnavi de COVID, majoritatea intubați. Incendiul a afectat pacienții dintrun salon. Pentru intervenție, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a constituit o clulă de criză și s-a institut Planul roșu.

Din primele date, între cei șapte răniți de află un medic și o asistentă, în stare critică, ce au încercat să-și salveze pacenții din flăcări. Unul dintre medici, medicul de gardă din secția de Terapie Intensivă are arsuri grave – după ultima evaluare făcută de medicul plastician – pe 40% din suprafața corpului, dintre care 15-20% arsuri de gradul IV pe membre. Combinezonul medicului a luat foc în timp ce încerca să salveze un pacinet. Un alt medic are arsuri pe mâini și este posibil să-și piardă un deget. Răniții sunt transferați la Iași.

Potrivit coordonatorului UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, şapte persoane care au fost afectate de incendiul izbucnit la Spitalul Judeţean Neamţ vor fi transferate la două spitale din Iaşi. Conform acesteia, spre spitalul din Piatra Neamţ au plecat sâmbătă seara două autospeciale transport victime multiple şi două autospeciale de terapie intensivă. În pregătire se mai află o autospecială de terapie intensivă mobilă şi una de transport victime multiple. 

Despre cauza incendiului, ISU Neamț prognozează, ca primă evaluare, un scurtcircuit. Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Paul Iamandi, a declarat, duminică dimineaţă, că lichidarea incendiului izbucnit la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a durat aproximativ 20 de minute şi au acţionat peste 150 de persoane cu 35 de mijloace de intervenţie.  Au ars complet opt paturi de ATI, iar alte 8 pot fi reutilizate.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a ajuns aseară de urgență la Piatra Neamț, cu o echipă, penru a evaua situația.

Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu zece morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General.

Spitalul din Piatar Neamț a schimbat opt manageru de la începutul acestui an. 

 Foto: Voluntari ISU/FB

1 Comentariu

  1. .1 directorii de spital sa fie numiti de ministrul sanatatii la propunerea primarului,presedintelui si sa fie doctor care a fost cel putin sef de sectie citiva ani.2 proble ma este ca toate spitalele au eliminat meseriasii proprii[electricieni,instalatori curatenie s.a. ] si au externalizat acestea si nu mai raspunde nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.