PMP Braşov le solicită tuturor candidaţilor locali la Parlamentul României un pact prin care să-şi asume răspunderea că, în cazul în care vor ajunge în Senat sau Camera Deputaţilor vor susţine reducerea numărului de parlamentari la 300, conform referendumului aprobat de români, precum şi eliminarea pensiilor speciale acordate politicienilor.
Propunerea şi Pactul au fost transmise azi partidelor politice din Braşov, a anunţat preşedintele PMP, Costel Mihai.
„Am transmis deja către preşedinţii organizaţiilor politice din judeţ o solicitare prin intermediul căreia să îi îndemne pe candidaţii propusi pentru Parlamentul României să semneze pactul pe care îl propunem. Vorbim despre un document prin care aceştia îţi iau angajamentul ca, în cazul în care ajung într-una dintre cele două camere ale Legislativului, să susâţină reducerea numărului de parlamentari la 300 şi eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Solicitarea noastră vine, pe de o parte, ca urmare a faptului că există un referendum validat în 2009 de către Curtea Constituţională a României, prin care 83,81% dintre cetăţenii s-au declarat în favoarea scăderii numărului de parlamentari la 300, iar pe de altă parte, pentru că există cercetări sociologice care arată că 90% dintre români îşi doresc eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni. Cu siguranţă există riscul în această perioadă, ca mulţi dintre candidaţi să facă declaraţii demagogice pe aceste două teme importante, ţinând cont de importanţa pe care ele o au pentru români. Astfel, acest pact pe care îl propunem nu reprezintă decât o asumare pe viitor a responsabilităţii că cei ce vor reprezenta Braşovul în Parlament le vor susţine până la capăt. Vorbim despre un referendum care, conform Constituţiei trebuie pus în aplicare, şi despre eliminarea unor pensii speciale care ar însemna, de fapt, o revenire la normalitate”, a punctat preşedintele PMP Braşov, Costel Mihai.
În prezent, proiectul de lege privind reducerea numărului de parlamentari, depus de PMP, a trecut tacit de Senat, ca prima cameră decizională şi se află la Camera Deputaţilor.
„Am asistat în ultimele zile la declaraţii politice privind paternitatea acestei legi. Ea este însă redactată, depusă deja de PMP, trecută de prima cameră decizională. Mai este deci, doar un pas ca ea să treacă şi nu trebuie decât ca viitorii deputaţi să o voteze. Mulţi dintre cei care candidează acum au avut ocazia până acum. O vor mai avea, de aceea vrem să ne asigurăm că o vor face de această dată”, a declarat preşedintele PMP Braşov.
În ceea ce priveşte pensiile speciale pentru politicieni, acestea sunt prevăzute pentru cei care au deţinut cel puţin un mandat complet în Parlament, iar din 2021, şi pentru cei care au deţinut mandate în administraţia locală. Cuantumul pensiei speciale pentru politicieni este de 2000 de lei/mandat.
„Aceste pensii creează inegalităţi în rândul cetăţenilor, privilegiind clasa politică, ce câştigă sume suplimentare fără a fi avut condiţii speciale sau vătămătoare, în activitatea de zi cu zi. În plus, dacă legea rămâne în forma în care este acum, riscăm un grav dezechilibru bugetar, atunci când vom ajunge să plătim inclusiv acele pensii pentru politicienii din administraţia locală”, a adăugat Costel Mihai.
PMP Braşov aşteaptă răspunsul din partea candidaţilor la alegerile parlamentare, astfel încât pactul pentru cele două teme să fie semnat cât mai curând, iar acestea să fie asumate de viitorii senatori şi deputaţi.