Înalta Curte de Casaţie de Justiţie va judeca luni, 2 noiembrie, cererea de revizuire promovată de Parchetul de pe langă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva încheierii judecătoresti prin care instanţa supremă a luat act de retragerea apelului de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în dosarul retrocedarii ilegale a 43.227 hectare păduri administrate de Romsilva.
Admiterea revizuirii ar însemna readucerea acestei suprafeţe de pădure în patrimoniul statului. Anunțul a fost făcut de Romsilva, care a precizat și faptul că „judecatorii Curtii de Apel Brasov au respins cererea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva de a se constitui ca parte civila in dosarul acestei retrocedari ilegale, impiedicând Romsilva să apere interesele statului, alături de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, dupa ce juristii Regiei au fost prezenti pana acum in toate etapele proceselor privind retrocedarea ilegala a celor 43.227 de hectare”.
Potrivit unui comunicat de presă al Romsilva, „suprafaţa de 43.227 hectare fond forestier administrata de Direcţia Silvică Bacău, formata din trupurile de pădure Comănesti, Palanca, Brătuleşti, Agaş, Ciobănuş şi Dărmăneşti, a fost retrocedata de Tribunalul Covasna în aprilie 2012, după ce trei instanţe anterioare au stabilit că nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza şi Paltin Sturdza, aceştia fiind rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica, moştenirea în linie colaterală fiind posibilă până la gradul IV de rudenie inclusiv”.
„Preşedintele completului de judecată care a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceasta suprafaţa de pădure a fost trimis in judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în anul 2015, alături de alţi inculpaţi în dosar. Acesta a fost condamnat în anul 2018 de judecătorii Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la o pedeapsa de 3 ani de închisoare pentru infracţiunea de luare de mită”, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei amintite, „anul trecut, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care a preluat dosarul de la Directia Natională Anticoruptie – Serviciul Teritorial Braşov, a retras în mod abuziv apelul declarat împotriva sentinţei penale, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justitie a judecat doar apelul inculpaţilor, pe care l-a şi admis, iar în acelaţi timp a respins apelul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Brasov”.
Reamintim că în dosarul retrocedării celor peste 43.000 de hectare de pădure a fost judecat și deputatul brașovean social-democrat Ioan Adam.