Site icon

Socrul lui Godină, ajuns în echipa de consilieri a primarului Coliban, va reorganiza Poliția Locală Brașov

Un fost polițist, ieșit la pensie și angajat acum de primarul Allen Coliban în cabinetul său de consilieri, se va ocupa în perioada următoare de reformarea Poliției Locale Brașov. Este vorba de Radu Dascălu, care are o experiență de peste 23 de ani ca angajat al Ministerului Afacerilor Interne, la Poliția națională. Radu Dascălu este socrul cunoscutului poliţist Marian Godină și unul dintre cei mai apreciați angajați ai IPJ în perioada în care a activat în această structură a MAI, la Braşov şi Sibiu.  

„Poliția Locală este prima instituie către care ne-am îndreptat atenția, mai ales că ea are atribuții importante în această perioadă de pandemie dar și din alte puncte de vedere, al protecţiei mediului sau al disciplinei în construcții, de exemplu. Pentru această parte, am ales un bun profesionist, care are peste 23 de ani de experiență în Poliție și multe competențe manageriale demonstrate deja”, a spus primarul Allen Coliban. 

“Am acceptat această provocare, funcție din care să încercăm să eficientizăm activitatea Poliției Locale. (…) Am început de scurt timp o evaluare a Poliției Locale, am avut discuții cu Poliția națională și alte structuri, acolo unde sunt competențe comune sau asociate”, a spus, la rândul său, Radu Dascălu. 

El a prezentat şi câteva prime constatări în baza cărora va pune la punct un plan de reorganizare pentru Poliţia Locală.

După o primă evaluare, Radu Rascălu susţine că există o “dublare” a competenţelor Poliţiei Locale, pe unele zone de acţiune, cu cele ale poliției naționale sau Jandarmeriei, astfel că pentru eficientizarea activităţii şi a utilizării resurselor ar trebui evitate aceste suprapuneri.

“În ceea ce priveşte Protecția mediului – există la Direcţia Arhitect-șef un compartiment, la Agenţia pentru Protecţia Mediului un alt compartiment, la Garda de Mediu un compartiment, la Poliţia Locală un compartiment. Va trebui să vedem fiecare ce competenţe și atribuții are pe acest domeniu”, a exemplificat Radu Dascălu. 

O altă problemă costatată este legată de “utilizarea nu foarte eficientă a resurselor umane: poliția naţională are 5 secții, poliţia locală o structură similară – deci 10 sedii cu personal de permanență, cu minim patru persoane. Trebuie să găsim o formulă ca acești oameni să fie în stradă, nu în sediu”, spune proaspătul consilier al primarului. 

În contextul celor constatate până acum, atât consilierul primarului, cât şi edilul spun că se impune o reorganizare a Poliţiei Locale, pe criterii de performanţă, astfel încât acolo unde atribuțiile pot fi îndeplinite de structurile altor instituții, cele ale Poliţiei Locale să fie diminuate sau desființate.  Iar un exemplu clar în acest sens este cel al “mascaţilor” din Poliţia Locală, care au aceleaşi atribuţii ca structurile de intervenţii rapide ale Poliţiei Naţionale şi Jandarmeriei. În schimb, vor fi întărite structurile de control în domeniul disciplinei în construcţii şi în domeniul protecţiei mediului. 

“Partea de disciplină în construcţii este asigurată, în prezent, doar de şase poliţişti locali, ori Braşovul este un şantier destul de mare. Ar trebui stabilită o strategie cu arhitectul şef pentru ca verificările să fie făcute mai mult şi mai bine. De asemenea, se impun mai multe verificări pe protecţia mediului”, a mai declarat Radu Dascălu. 

În urma acestei analize va avea loc şi o consultare cu partenerii de la Poliţia naţională, jandarmerie şi alte instituţii cu atribuţii apropiate, iar primarul va veni cu propunerea unei noi organigrame pentru Poliţia Locală. De asemenea, tot la recomandarea consilierului său, primarul va propune Consiliului Local un nou regulament pentru Poliţia Locală şi un set de criterii de performanţă pentru angajaţi. 

“În aproximativ două săptămâni voi veni, pe baza informaţiilor strânse, cu două scenarii de lucru pentru reorganizarea Poliţiei Locale”, a promis Radu Dascălu. 

Radu Dascălu a anunțat că, în calitate de consilier la cabinetul primarului Allen Coliban va avea un salariu de “aproximativ 3000 de lei” pe care îl va folosi însă pentru proiectele sociale pe care le susţine. “Aş fi vrut să lucrez pro-bono, dar legal acest lucru nu este posibil”, a precizat Dascălu. 

 

 

Exit mobile version