Site icon

FOTO. 11 decembrie, Ziua Muntelui. În România, aproximativ 2 milioane de persoane trăiesc în zonele montane

 În 11 decembrie, celebrăm Ziua Internațională a Muntelui. Proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU, sărbătoarea urmărește să încurajeze comunitatea internațională să organizeze evenimente la toate nivelurile pentru a aduce în atenția publicului rolul extrem de important pe care munții îl au în viața noastră, atât din perspectivă ecologică, cât și economică.

 În România, munții acoperă aproape o treime din suprafața țării, aproximativ 2 milioane de români trăind în prezent în zona montană, în aproximativ 745 de localități. Tot aici găsim circa 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice – specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care necesită o atenție specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor.

Deși munții furnizează o serie întreagă de resurse indispensabile omului, studiile arată că acestea vor deveni insuficiente în următoarele decenii. În același timp, în zonele muntoase se înregistrează și o incidență ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în fața schimbărilor climatice, a defrișărilor, a degradării terenului și a dezastrelor naturale.

Statisticile arată că, în țările în curs de dezvoltare, o persoană din trei dintre locuitorii de la munte este vulnerabilă în fața nesiguranței hranei și se confruntă cu sărăcie și izolare.

 

Exit mobile version