Termenii de poprire pe salariu nu mai sunt chiar necunoscuți, în condițiile în care mulți dintre români au accesat credite, pe care nu au mai putut să le restituie. În rândurile următoare ne-am propus să descoperim de înseamnă efectiv poprirea pe salariu, cine poate solicita această formă de recuperarea datoriilor dar şi câteva detalii legat de contestarea acţiunii de poprire.
Ce înseamnă poprirea pe salariu?
Poprirea pe salariu înseamnă o metodă prin care o instituție bancară, nebancară sau recuperator de creanţe apelează la executare silită şi în vederea recuperarii banilor datorați. Mai clar, se instituite blocarea conturilor bancare. Beneficiarul, practic, nu mai are acces la solda lunară pe care o încasează în urma prestării muncii.
Poprirea pe salariu se realizează direct, punându-se blocaj pe contul, sau în cazul în care banii nu sunt viraţi în cont bancar, prin intermediul angajatorului. Angajatorul este anunțat şi obligat prin documentul de executare silită să oprească ⅓ sau ⅕ din salariu.
Ce este poprirea pe salariu abuzivă?
Sunt şi situaţii când poprirea pe salariu se realizează abuziv, adică din pricina unor deficienţe de comunicare, din exces de zel sau din alte motive recuperatorul blochează abuziv în totalitate conturile bancare, ale datornicilor.
Cei ce constată că poprirea pe salariu s-a realizat abuziv sunt îndrumaţi de specialişti să facă contestaţie la executarea silită. Acesta este singura modalitate de a anula o poprire pe salariu.
Cine poate face o adresă de poprire pe salariu?
Poprirea pe salariu poate fi realizată asupra bunurilor mobile corporale, asupra sumelor de bani, a titlurilor de valoare ori a altor bunuri mobile urmăribile, deținute de debitor în numele său să al persoanelor terţe. Dacă vorbim de sumele bancare şi acestea pot face obiectul urmăririi executării silite. Mai pot fii executate şi încasările viitoare, conform prevederilor articolului 729 al Codului de procedură civilă.
Poprirea poate fi realizată de instituțiile bancare, instituțiile financiare nebancare, persoane fizice sau juridice, recuperatorii de creanţe, dar şi de ANAF. Agenția Națională de Administrare Fiscală este singura instituție a statului care poate pune poprire pe conturi.
Orice acțiune de poprire se realizează în urma unei adrese de executare, eliberată de către un executor judecătoresc. Cadrul legislativ al popririi pe salariu este reglementat prin Codul de procedura civilă, la articolul 781.
Ce venituri nu pot fi poprite
Există o serie de bunuri și încasări care nu pot fi supuse executării silite şi nu pot fi poprite. Nu se poate pune sechestru sau blocaj asupra veniturilor destinate afecţiunilor speciale, prevăzute în lege asupra cărora debitorul este lipsit de drept de dispoziție. Nu pot fi popriți banii din credite nerambursabile sau finanţări provenite de la organizaţii internaţionale pentru proiectele aflate în derulare. Nu pot fi popriţi banii plătiți în avans, pentru perioada de trei luni. Nu se poate pune poprire pe indemnizaţii pentru creşterea şi întreţinerea minorilor, alocaţii ale minorilor, burse de studiu, pensii, banii destinaţi operațiilor şi ajutoarele umanitare. Banii destinaţi plății întreţinerii şi banii destinaţi lemnelor pentru iarnă sunt alte tipuri de venituri care nu pot fii supuse popririi.
Specialiştii atrag atenția că în cazul adreselor de poprire se pot realiza numeroase abuzuri. Persoanele care se găsesc în situația de a avea conturile blocate sunt sfătuite să solicite consiliere din partea avocaţilor specializaţi în rezolvarea acestor spețe.
(Sursa: Avocat drd.. Cuculis ADRIAN / Agerpres)