Brașovenii și turiștii vor putea merge dintr-o localitate în alta a județului cu bicicleta fără a le mai fi teamă că vor fi accidentați de mașinile care vin din spate. Astfel, vineri, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică, a anunțat că administrația județeană va include în Planul Județean de Mobilitate și o reţea de piste pentru biciclete care să facă legătura între localități. Primul pas în acest proiect este realizarea unor studii de oportunitate și de fezabilitate, iar estimarea vicepreședintelui Consiliului Județean Brașov este că acestea vor fi gata cel mai târziu în primăvara anului viitor.
„În acest moment, deplasarea cu bicicleta pe marginea drumurilor naționale și județene poate fi riscantă. Prin amenajarea unor astfel de piste putem rezolva atât problema siguranței bicicliștilor, dar și a aglomerației pe drumuri, pentru că oamenii vor fi motivați să renunțe la deplasarea cu autoturismul”, a declarat Todorică.
Primul traseu luat în calcul: Brașov – Sânpetru – Bod – Hărman – Prejmer – Brașov
Documentațiile la care a făcut referire viceptreședintele Consiliului Județean vor fi folosite și pentru prioritizarea traseelor pentru bicicliști. Reprezentantul administrației județene a anunțat că în prima etapă ar putea fi amenajate pistele care leagă municipiul Brașov de localitățile limotrofe, ceea ce le-ar permite oamenilor să facă naveta cu ajutorul acestor vehicule, iar turiștilor că viziteze localitățile amintite în timpul unor drumeții pe două roți.
„Cred că legătura Brașov – Sânpetru ar putea fi prima investiție de acest gen. Pista ar putea avea ca punct de plecare Complexul Comercial Coresi și ar trece prin localitățile Sânpetru, Bod, Hărman, Prejmer și s-ar întoarce în Brașov în Triaj”, a spus Șerban Todorică.
De altfel, din localitatea Prejmer până la parcul industrial din zonă există deja o pistă pentru bicicliști.
Alte variante puse pe tapet de vicepreședintele Consiliului Județean Brașov sunt Brașov – Cristian – Râșnov – Zărnești – Bran – Moieciu – Fundata, dar și Brașov – Săcele. De asemenea, amenajări similare ar urma să vie realizate și în zona Făgăraș și Rupea.
Consiliul Județean caută și sursele de finanțare
Reţeaua de piste de biciclete este gândită, cel puţin în acest moment, la cele mai înalte standarde, cu zone de odihnă, cu adăposturi, coşuri de gunoi şi cu kit-uri de reparare a bicicletelor. Pentru o astfel de investiţie, judeţul care are în vedere aplicarea pentru fonduri europene, după cum a precizat Şerban Todorică. „Uniunea Europeană va aloca sume semnificative pentru capitolul mobilitate, inclusiv pentru amenajarea unor piste pentru bicicliști. O variantă pentru astfel de investiții ar fi să realizăm lucrările din bugetul propriu, apoi să recuperăm banii prin programe europene”, a a încheiat Șerban Todorică.