Cum functionează și cât durează propagarea DNS în pachetul de găzduire web?

Vrei sa achizitionezi un plan de gazduire web nou? Desi acesta poate fi un pas important in afacerea ta, domeniul are nevoie de timp pentru activare atunci cand faci o astfel de schimbare. Cu alte cuvinte, sunt sanse mari ca acesta sa nu functioneze din prima. Multe persoane cand intampina o asemenea situatie se gandesc ca este ceva in neregula cu firma de hosting sau ca au facut o greseala. In realitate, motivul pentru care nu poti accesa website-ul in browser are legatura cu propagarea DNS. Iata ce trebuie sa stii despre acest proces!

Ce reprezinta serverele DNS?

Atunci cand accesezi internetul, serverele de gazduire web utilizeaza adrese IP, pe care ulterior le traduc in numele domeniilor. Drept urmare, termenul DNS inseamna „Domain Name System” si este cel care se ocupa de acest proces. Exista mii de servere de acest tip, care sunt localizate in toata lumea si asociaza domeniile cu adresele IP. Sistemul verifica initial in cache daca ai accesat deja site-ul pe care intri. In situatia in care nu ai facut acest lucru, se creeaza o solicitare noua si se ajunge la continutul pe care-l doresti.

Ce este propagarea DNS?

Propagarea DNS reprezinta procesul de actualizare a fiecarui server de gazduire web cu informatii noi. Aceasta nu are loc instant, ci dureaza adesea 24-48 de ore. In acest timp, ai putea crede ca exista o eroare ce impiedica functionarea, insa cel mai bine ar fi sa ai rabdare. Cand un website este mutat pe un alt server, acesta primeste o adresa IP diferita, acelasi lucru fiind valabil si pentru inregistrarea unui domeniu. Fiecare DNS trebuie sa actualizeze inregistrarea, astfel ca singura solutie pe care o companie de hosting o pune la dispozitie poate fi accesarea locatiei de gazduire anterioara. Totusi, procesul de sincronizare al datelor are loc la nivel global si acesta nu poate fi oprit.

Ce factori afecteaza propagarea DNS?

In unele situatii, timpul de propagare pe un server de gazduire web este unul mult mai scurt, acest lucru fiind influentat de o serie de mai multi factori. Parametrul TTL (Time To Live) este setat pe serverul care administreaza domeniul curent si determina timpul de stocare a informatiilor din cache. Cu cat acesta are o valoare mai mica, cu atat se verifica mai mult inregistrarile curente. Un alt factor ce trebuie luat in calcul este cache-ul de pe computerul local. Fiecare calculator poate stoca adresele IP, astfel incat aceasta memorie va livra versiunile vechi ale paginilor pentru vizitatori. Reimprospatarea acesteia o poti face atat din browser, cat si cu ajutorul instrumentului Flush Cache.

Ce se intampla dupa ce schimbi furnizorul de gazduire web?

Dupa ce alegi un furnizor nou de hosting, fiecare DNS din lume trebuie sa inregistreze informatiile actualizate, inainte de a livra continutul. Totusi, acest lucru se intampla in momente diferite, acesta fiind motivul pentru care propagarea poate fi mai rapida in unele locatii decat in altele. Nimeni nu poate determina un interval de timp exact, insa, dupa cateva zile, lucrurile ar trebui sa reintre in normal. In situatia in care nu se intampla acest lucru, este important sa iei legatura cu firma de gazduire web si sa discuti despre problema ta.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.