Serviciul Județean Salvamont Brașov: Echipa Salvamont Râșnov este subdimensionată și fără stații radio pentru a comunica din zonele semnal de telefon mobil

După ce în spațiul online au apărut mai multe discuții referitoare la intervenția din 23 ianuarie, când o turistă a fost luată de avalanșă în zona Țigănești, Serviciul Județean Salvamont Brașov postat pe pagina de Facebook toate detaliile operațiuni, subliniind, printre altele, că Serviciul Salvamont Râșnov (aflat în subordinea Primăriei Râșnov) este subdimensionat, dar și că salvamontiștii din Râșnov nu sunt dotați cu stații radio, prin intermediul cărora se poate comunica în zonele fără semnat la telefonul mobil.
Astfel, Serviciul Salvamont Județul Brașov a comunicat faptul că accidentul s-a produs pe zona de competență echipei Salvamont Râșnov, care acoperă activitatea de salvare montana pe teritoriul UAT Râșnov.

„Având în vedere că echipa Salvamont Râșnov este subdimensionată din punct de vedere al numărului de salvatori montani, în caz de urgență, Serviciul Județean Salvamont, structură din subordinea Consiliului Județean Brașov acordă suport prin salvatorii montani angajați, precum și prin voluntari contractați de către Consiliul Județean Brașov”, se arată în postare.

De asemenea, salvatorii montani din subordinea Consiliului Județean Brașov au anunțat că „în 23 ianuarie, la 15:43 dispecerul de serviciu al Serviciului Județean Salvamont a primit un apel de urgență 112 fiind pus în legătură directă cu o turistă care solicita ajutor deoarece coechipiera ei a fost surprinsă de o avalanșă pe traseul turistic Cabana Mălăiești – Lacul Țigănești, în zona lanțurilor. Dispecerul a preluat aceste informații precum și datele de contact ale turistelor după care a procedat la alertarea echipei Salvamont Râșnov. În intervalul orar 15:47 – 15:50 Dispecerul Serviciului Salvamont Județean încearcă apelarea în repetate rânduri a coordonatorului echipei Salvamont Râșnov, precum și a unui voluntar din Râșnov. La ora 15:50 se reușește contactarea coordonatorului echipei Salvamont Râșnov și practic se declanșează acțiunea de salvare pentru echipa Râșnov. La ora 15:50 se primește un nou apel 112 pe numărul de rezervă dispecerat Serviciul Județean Salvamont prin care victima care a fost luată de avalanșă solicită ajutor și spune că nu este acoperită de zăpadă, dar a suferit numeroase traumatisme la nivelul toracelui și bazinului. La ora 15:52 Dispecerul de rezerva Serviciul județean Salvamont solicită suport aero către DSU (Direcția pentru Situații de Urgență – n.n.). Inițial se confirm suport aero disponibil în aproximativ 45 de minute și se solicită asigurarea unui salvator echipat și coordonate sale GPS de la baza muntelui ca punct de preluare. La ora 15:55, coordonatorul echipei Serviciului Județean Salvamont alertează echipa sa cu scopul de a asigura suport echipei Salvamont Râșnov, luând în considerare că este vorba de o situație de urgență în care poate fi implicată și echipa județeană, echipa Salvamont Râșnov fiind echipa de prim răspuns (conform procedurii operaționale privind organizarea acțiunii de salvare din avalanșă). La ora 16:11 DSU anunță anularea zborului din cauza condițiilor meteo nefavorabile”.
Conform aceleiași surse, la ora 16:28 echipa Serviciului Județean Salvamont Brașov, formată din 9 persoane, pleacă de la sediul din Brașov, pentru a acorda suport echipei Salvamont Râșnov, care se afla deja în alertă și începuse intervenția.

„În drum spre Cabana Mălăiești s-a încercat de nenumărate ori contactarea membrilor echipei Râșnov (telefonic deoarece aceștia nu aveau stații Tetra) acest lucru fiind posibil abia la ora 17:18 când am primit primele informații cu privire la starea accidentatei și a turistei blocate (evaluate de salvatori) urmând ca victimele să fie duse spre cabana Mălăiești. Echipa Salvamont CJ Brașov continuă deplasarea în urcare spre Cabana Mălăiești echipajul 1 ajungând în fata cabanei deodată cu echipa Salvamont Rasnov și 3 jandarmi montani. Victima a fost băgată în cabană, la căldură unde a fost reevaluată și hidratată în vederea transportării spre baza muntelui (ora 18:47). S-a îmbunătățit izolarea termică a victimei (al 2-lea sac de dormit, 2 perechi mănuși și bidoane cu apă caldă). S-a transmis către DSU rezultatul evaluării secundare a victimei, între timp făcându-se joncțiunea cu echipajul 2 suport (Salvamont CJ Brașov). La ora 19:15 s-a procedat la transportul victimei spre locul de preluare de către ambulanță (pe durata transportului victima a fost reevaluata de 4 ori). La ora 21:29 victima a fost predata echipajului de ambulanta SMURD”, se mai arată în postare.

Reamintim că în 24 ianuarie, Serviciul Salvamont Județul Brașov a anunțat că la intervenție au participat trei salvamontiști din Râșnov. Reacțiile din mediul online nu au vizat lipsa de profesionalism a celor trei salvatori montani ci faptul că pentru echipa de la Râșnov este subdimensionată, la fel ca multe altele din țară. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.