La aproape patru ani de moartea alpinistei Dor Geta Popescu într-o avalanșă în Munții Retezat, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a tatălui alpinistei, care era și antrenorul ei, și asociației care organiza expedițiile.
Dor Geta Popescu a murit în aprilie 2017, la aproape 14 ani, într-o avalanşă în Retezat. La vârsta de 10 ani, Dor Geta Popescu deţinea cel mai bun palmares mondial în alpinismul de altitudine sub 18 ani. În 2016, ea a fost desemnată alpinista anului în România. În ziua tragediei, Dor Geta Popescu se antrena în cadrul acestei excursii pentru următoara expediţie, din vară, când dorea să cucerească un nou vârf Lenin Peak 7134 metri – unde urmau 18 zile consecutive de ascensiune, un mod de abordare complex şi un tip de aclimatizare special.
,,Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpata, precum și a unei persoane juridice (o asociație constituită în scopul de a organiza expediții în munți înalți, a promova activități sportive la mare altitudine, a dezvolta și susține practicarea sporturilor și a activităților montane, sporturilor extreme la nivel de performanță și recreativ), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art.192 alin. 2 și 3 din Codul penal.
Faptele reținute în urma probatoriului administrat au constat în aceea că, în interesul și în numele Asociației, prin informarea superficială asupra condițiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc și vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiții de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colților Pelegii) și ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu și condus defectuos o acțiune turistică în masivul Retezat, către vârful Peleaga, desfășurată în ziua de 22.04.2017, cu consecința surprinderii în zona Șaua Berbecilor – Colții Pelegii, în jurul orei 14.00 – 14.20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanșă în urma căreia au decedat doi copii. Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanșei în condiții nivologice, de relief, și de vreme, apte să conducă la declanșarea ei și în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere și siguranță pe care trebuia și putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea și aprecierea stării meteo constatate la fața locului cu consecința păstrării unei distanțe între membrii grupului (6-10 metri), utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanșa nu ar fi avut loc sau cel puțin nu ar fi surprins și antrenat membrii grupului, lipsind consecința producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viața. Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Hațeg, spre competentă soluționare. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
Tragedia din Masivul Retezat s-a petrecut în timpul unei excursii montane de trei zile organizate de tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, grupul de turişti urmând să escaladeze Vîrful Peleaga, la 2.509 metri altitudine. Excursia montană a fost anunţată şi organizată cu mult timp înainte şi făcea parte din Circuitul „7 munţi din grădina Carpaţilor“, organizat de Clubul Montan Altitudine din Rîşnov, condus de tatăl alpinistei Dor Geta Popescu.
Excursia a început vineri şi urma să se încheie duminică, preţul acesteia fiind de 390 lei, potrivit site-ului oficial al Clubului, la acea vreme, unde era postat întreg programul şi traseul expediţiei.
Pentru ziua de sâmbătă, când turiştii au fost surprinşi de avalanşă, conform orarului, plecarea s-a făcut la ora 08.00, pe traseul Cabana Pietrele – Cabana Genţiana – Curmatura Bucurii – Lacul Bucura, 2040m – Custura Bucurei – Vârful Peleaga, 2509m – Căldarea Berbecilor – Lacul Bucura – Cabana Pietrele, pe un traseu de 7-9 ore. Deşi meteorologii au anunţat că vremea se înrăutăţeşte şi că există pericol de avalanşă în munţi, organizatorul excursiei a decis ca, totuşi, excursia să continue.