Universitatea Transilvania din Braşov, în clasamentul WEBOMETRICS: Locul 5 din peste 100 de instituţii de învăţământ monitorizate în România

Universitatea Transilvania din Brașov este lider printre universitățile din România, conform ultimului raport http://webometrics.info/en/Europe/Romania publicat de Ranking Web of Universities (Webometrics) la data de 27 ianuarie 2021.  Topul măsoară rezultatele a peste 31 000 de universități din întreaga lume dintre care 102 sunt instituții de învățământ superior din România. 

Potrivit raportului Webometrics, UNITBV se situează pe locul cinci în România, pe locul 567 – în Europa şi pe locul 1422 în lume, se arată comunicatul Universităţii Transilvania. 

Clasamentul actual a venit cu noi reguli față de indicatorii utilizați în calcul. Astfel, a fost exclus indicatorul prezență  care avea  o pondere de 5% și  reprezenta prezența online, direct proporțională cu mărimea (numărul de pagini)  al principalului domeniu web al instituției. Indicatorii actuali luați în calcul de Webometrics sunt: 

  • vizibilitatea – numărul de rețele externe care fac trimitere la domeniul instituției (50%)
  • transparența – numărul de citări înregistrate de autorii instituției pe platforma Google Scholar; (10%)
  • excelența în cercetare – numărul de lucrări printre primele 10% cele mai citate la 26 de discipline. Perioada de calcul: 2015-2019 (40%)

Ranking-ul Webometrics este publicat de două ori pe an (datele sunt colectate în primele săptămâni din ianuarie şi iulie pentru a fi publice la sfârșitul acestor luni) şi măsoară rezultatele a 31.000 instituții de învățământ superior la nivel mondial. 

Constituit în 2004 de către Cybermetrics Lab (Spanish National Research Council, CSIC) din Spania, Webometrics este un sistem de clasificare pentru universitățile din întreaga lume fiind bazat pe indicatori care iau în calcul atât volumul conținutului web  cât şi vizibilitatea şi impactul lucrărilor științifice.

1 Trackback / Pingback

  1. Universitatea Transilvania din Braşov, în clasamentul WEBOMETRICS: Locul 5 din peste 100 de instituţii de învăţământ monitorizate în România – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.