Pentru a se asigura că turiştii înţeleg riscurile la care se supun şi la care îi supun pe ceilalţi atunci când utilizează o pârtie de schi care nu este pe măsura abilităţilor lor, Serviciul Salvamont Braşov face precizări cu privire la diferenţele între zonele pentru începători, zonele uşoare şi cele pentru schiorii experimentaţi. „Un aspect deosebit de important în ceea ce priveşte învăţarea schiului sau a snowboard-ului şi totodată un aspect care ţine de siguranţă, este întelegerea şi constientizarea diferenţelor dintre pârtiile de începători şi pârtiile uşoare”, subliniază reprezentanţii Serviciului Salvamont Braşov.
Schiul în Poiana Braşov se învaţă doar pe pârtiile Bradu şi Stadion
Potrivit salvatorilor, pârtiile de începători din Masivul Postăvaru sunt pârtia Bradu şi pârtia Stadion, singurele pretabile învăţării alunecarii pe zăpadă. Acestea sunt scurte şi foarte puţin inclinate, spre deosebire de pârtia Drumul Roşu, de exemplu, care chiar dacă este cotată ca fiind uşoară, este o pârtie foarte lungă, însumând aproape cinci km şi jumatate şi având unele zone foarte înclinate.
„Alegând Drumul Roşu, în condiţiile în care nu aveti nici cele mai elementare noţiuni în ceea ce priveşte schiul sau snowboard-ul, riscaţi foarte mult să vă accidentaţi, sau mai mult decât atât, să accidentaţi alte persoane”, atenţionează salvamontiştii, care la acest început de sezon au avut destul de multe intervenţii, tocmai din această cauză.
Primele exerciţii pentru învăţarea alunecării se fac în zonele plate, de la baza pârtiei, pentru ca schiorul să se acomodeze cu echipamentul, să smtă ce înseamnă alunecarea, frânarea şi ocolirea în condiţii de viteză mică şi control permanent.
„Trataţi cu responsabilitate aceste sporturi, nu va supraestimaţi niciodată posibilităţile şi alegeţi pârtia pe care doriţi să coborâţi în funcţie de pregătirea şi nivelul vostru tehnic şi fizic, condiţiile meteorologice sau starea zăpezii. Totodată schiorii avansaţi nu trebuie să schieze cu viteză pe pârtiile destinate începătorilor sau nivelului mediu, deoarece acest fapt crează diferenţe mari de viteză între practicanţi, lucru care poate genera coliziuni şi implicit accidentări”, mai spun reprezentanţii Serviciului Salvamont Braşov.