Site icon

Startup-urile din domeniile relevante pentru Braşov, precum turism, mobilitate sau securitate cibernetică vor fi susţinute prin Orange Fab

Startup-urile locale din domeniile relevante pentru Braşov şi zona metropolitană vor fi susţinute şi promovate prin Orange Fab, un program care deja funcționează cu succes în alte zone ale ţării, precum Oradea sau Cluj. Programul a fost lansat oficial azi, de către Agenţia Metropolitană Braşov, în parteneriat cu Orange România, Primăria Braşov şi compania de consultanţă pentru inovare Iceberg.

Orange Fab este parte a centrului de inovare digitală FIT – Digital Innovation Hub, fondat la Braşov de AMB şi Iceberg, ce îşi propune să accelereze transformarea digitală a principalelor sectoare economice din Regiunea Centru. Programul lansat azi are în vedere susţinerea startup-urilor din domenii de bază pentru Braşov, precum turismul, mobilitatea sau securitatea cibernetică, prin punerea la dispoziţia dezvoltatorilor resursele necesare pentru a crea şi a lansa produse inovative care îmbunătăţesc stilul de viaţă al oamenilor.

„Orange Fab este un program de accelerare, adică, u n program pentru startup şi pentru inovatori care dezvoltă produse sau servicii noi de tehnologie. Este un program care deja este prezent în oraşele mari din România. El urmăreşte să identifice şi să sprijine, practic, la nivel locola, inovatorii care vor să ajungă pe piaţa internaţională cu produsele lor de tehnologie”, spune Ionuţ Ţaţa, CEO Iceberg.

Cu ajutorul partenerului din telecomunicaţii, antreprenorii din sectoarele inovative vor fi susţinuţi, în cadrul acestui program, cu acces la cele mai noi reţele şi tehnologii de comunicaţii, cu echipamente şi platforme de dezvoltare, precum şi cu mentorat şi deschidere către proiecte pilot.

„Considerăm că Brașovul este un pol important de dezvoltare și inovare în regiune și ne dorim să contribuim la dezvoltarea ecosistemului local pe termen lung. Prin încurajarea politici de open data, credem cu tărie că vom genera cel puțin patru proiecte viabile cu impact în verticalele asumate, în următorul an”, a declarat Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager la Orange România.

O primă acţiune în cadrul programul o reprezintă monitorizarea calităţii transportului pe o linie de transport public din Braşov

Este vorba despre un parteneriat cu operatorul de transport din oraş, SC Braşov SA, în baza căruia pe 11 autobuze de pe linia 20 Braşov – Poiana Braşov a fost aplicată soluţia Bisuness Wi-FI Mobile. n 6 dintre acestea au fost incluși și senzori de măsurare a calității aerului de tip Smoggie-PM, dezvoltați de startup-ul românesc uRADMonitor, ce a făcut parte din programul Orange Fab. Aceste servicii oferă internet Wi-Fi de mare viteză și informații despre calitatea mediului înconjurător pentru locuitorii și turiștii din regiune și, în același timp, deschid oportunități de dezvoltare de noi servicii pentru startup-urile interesate, prin acces la datele deschise prin intermediul API-urilor.  

Aceste echipamente pot fi folosite pentru a aduna, de exemplu, cam aceleaşi date care se strâng, prin efort uman mult mai mare, în cadrul unui studiu de trafic, oferind, în plus, informaţii despre provenienţa sau categoriile de vârstă ale turiştilor care merg spre Poiană cu autobuzul. De precizat este că anul trecut, Agenția Metropolitană Brașov a lansat Hub-ul de Inovare în Turism (HIT Brașov), în cadrul căruia se află în desfășurare un program de accelerare cu focus pe turism 4.0, cu implicarea resurselor comune ale AMB, Orange și Iceberg. Startup-urile din program au primit deja acces la infrastructura instalată de Orange.

Exit mobile version