Site icon

„Comisia tehnică USR” pentru Parcul Natural Brașovia, completată cu trei reprezentanți ai societății civile. Mesajul primarului Brașovului: până acum deciziile nu au fost „fundamentate corect”

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat marți, printr-un comunicat de presă, lansarea procedurii de selecție pentru trei reprezentanți ai societății civile, care să facă parte din Comisia mixtă tehnică pentru Înființarea Ariei Protejate (Parcul Natural) Brașovia (CMTIAPB). Depunerea dosarelor se va face în două etape: transmiterea CV-ului și a altor documente pe mail și completarea unui formular pe site-ul primăriei. Termenul de depunere a dosarelor de candidatură este 8 martie. 

Scopul înființării acestui parc natural este protejarea și conservarea peisajului, concomitent cu crearea unui spațiu pentru activități recreaționale”, se arată în comunicatul de presă al primarului Brașovului. 

În total, Comisia va fi formată din 13 persoane, iar acum este în curs de constituire, până acum câțiva dintre membri. Astfel, din comisie vor face parte cei patru inițiatori ai proiectului, dintre care trei sunt membri ai USR – Mihai Orleanu (de la Moieciu, care a fost promovat și când s-a discutat despre pistele pentru bicicliști din județ), consilierul județean Silviu Ivan-Nunvailer și Marian Spiridon. Cel de-al patrulea membru este Florin Stoican, care are în CV înființarea Parcului Natural Văcărești din București. De asemenea, un alt reprezentant al USR, Cezar Crican,  este unul dintre cei trei reprezentanți ai Consiliului Local în Comisie (ceilalți doi sunt Pamela Diaconu – PNL și Raluca Stancu – PSD).

Din comisie vor mai face parte 3 membri din aparatul de specialitate al primarului, care vor fi numiți prin dispoziție de primar. Conform promisiunii primarului Allen Coliban, unul dintre cei 3 membri din aparatului de specialitate, unul va fi reprezentant al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt (care administrează fondul forestier al municipiului Brașov).  

Regia Pădurilor Kronstadt are deja în implementare un proeict pentru valorificarea potențialului recreativ al pădurilor Brașovului 

De altfel, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt implementează de anul trecut un proiect cu finanțare europeană numit „Monitorizarea stării ecosistemelor forestiere și valorificarea potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane și periurbane administrate de RPLP Kronstadt”, iar recent a colectat în mediul online datele pentru o cercetare sociologică pentru a măsura percepția privind valoarea recreativă, culturală și istorică a pădurilor din jurul Brașovului.  

Mesajul primarului Brașovului: „Decizia despre ce vrem să facem cu pădurile noastre nu a pornit până acum de la răspunsuri fundamentate corect

Teoretic, proiectul cu finanțare europeană al Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt Brașov poate reprezenta o bază solidă pentru demersurile de înființare a PN Brașovia. Practic, va fi interesat de văzut dacă datele regiei vor fi luate în considerare, în condițiile în care în campania electorală, când USR promova proiectul „Parcului Natural Brassovia” (devenit „Brașovia”), Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt era atacată pe toate fronturile. 

Ba mai mult, în comunicatul de presă în care a anunțat selecția reprezentanților societății civile, primarul Brașovului a declarat că „activitatea acestei comisii este foarte importantă, mai ales că decizia despre ce vrem să facem cu pădurile noastre nu a pornit până acum de la răspunsuri fundamentate corect. Această comisie își propune exact acest lucru, să avem o fundamentare corectă a modului în care trebuie să folosim pădurile proprietatea municipiului Brașov”, iar această declarație poate fi interpretată și ca o „înțepătură” la adresa silvicultorilor. 

 

 

 

Exit mobile version