Numit subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 în anul 2014, Octav Bjoza (care este și președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România – AFDPR ) a fost demis de premierul Florin Cîțu. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial nr . 258 din 15 martie 2021.
Decizia de eliberare din funcție a lui Bjoza a fost motivată de premier, printr-un comunicat de presă prin faptul că afirmațiile lui Octav Bjoza referitoare la Legea 232/2020 au reprezentat „un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului”.
„Încercarea de a justifica şi de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război, naziştilor sau fasciştilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”, se arată în comunicatul premierului.
Reacția șefului Guvernului României vine după ce, în 12 martie, pe site-ul Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România a fost publicat un comunicat de presă prin care erau criticate două amendamente la Legea nr. 232 (care aduce unele reparații materiale copiilor foștilor deținuți politici, deportați, prizonieri etc), depuse de trei deputați (Vexler Silviu, Ganț Ovidiu și Adnagi Slavoliub). Cei trei parlamentari au solicitat introducerea în textului actului normativ a două articole:
- Art. 13: „Prevederile prezentei legi nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora”;
- Art. 14: „Agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a Municipiului București, în baza sesizărilor primite sau din proprie inițiativă, vor verifica legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor acestei legi (…)”.
„AFDPR nu contestă existența Holocaustului în România „ciuntită”! Singurul lucru care poate fi discutat constă în dimensiunile Holocaustului, cu precizarea că o astfel de dezbatere nu ar scuza cu nimic ororile săvârșite asupra etniei evreilor – și nu numai. Copiii noștri au suferit toată viața și este nedrept ca măcar acum, după 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, să nu li se facă unele reparații morale și materiale, indiferent de faptul că părinții lor au fost „criminali de război”, „naziști”, „legionari” sau comuniști”, se mai arată în comunicatul asociației, care a stat la baza demiterii lui Octav Bjoza.
„Este cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani”
După ce a aflat decizia premierului, Bjoza a declarat pentru Agerpres că „îmi pare foarte rău că domnul prim-ministru interpretează, ba chiar dă apă la moară unora cum că noi am avea ceva cu etnia evreiască. Această etnie a adus ştiinţei şi culturii mondiale personalităţi de mare calibru, pe care nimeni nu le poate contesta. A veni pentru o mână de nemernici să acuzi o etnie este o neghiobie. Este incredibil să întărâţi pe unii împotriva altora. Eu la acest secretariat de stat nu am fost numit politic. (…) Este cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani, pentru că se interpretează ceea ce am vrut noi să spunem, să cerem”.