Site icon

FOTO. 73 de imobile din Centrul Istoric al Braşovului sunt “vulnerabile”. Poliţia Locală a trimis peste 100 de somaţii

Poliţia Locală a emis peste 100 de somaţii pentru proprietarii clădirilor vulnerabile din Centrul Istoric, de pe care în ultima perioadă s-au produs desprinderi de tencuială şi elemente decorative sau unde s-a constatat că există zugrăveli exterioare scorojite și decolorate, țigle căzute și ziduri deteriorate din cauza igrasiei. 

Agenții de poliţie de la Disciplina în Construcţii sunt în plin proces de verificare și inventariere a caselor din cartierul vechi, unele dintre ele reprezentând un pericol iminent atât pentru proprietari, cât și pentru trecători. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Locale, Anca Lăutaru, până acum au fost identificate  73 de imobile vulnerabile.   Conform celor constatate până acum în Centrul Istoric, cele mai multe case degradate sunt situate pe străzile 15 Noiembrie, Nicolae Bălcescu și Michael Weiss.

Procedurile de identificare clădirilor aflate în stadiu avansat de deteriorare din Centrul Istoric al Brașovului sunt în derulare, iar polițiștii locali de la Disciplina în Construcții au în vedere desfășurarea de acțiuni similare și în cartierele din municipiu.

 

 

Totuşi, una dintre dificultăţile cu care se confruntă poliţiştii este cea a identificării proprietarilor, în contextul în care în Centrul vechi există clădiri cu mai mulţi deţinători – în medie câte 10 pe imobil. Unii dintre aceștia și-au „părăsit” locuințele pentru a pleca în străinătate, dar polițiștii locali sunt pregătiți să le trimită somațiile chiar și la actuala adresă.

Notificările constituie un prim pas în implementarea la nivelul orașului a noului normativ aprobat de Legislativul local la sfârșitul lunii ianuarie – un regulament prin care sunt stabilite o serie de reglementări ce vizează menținerea în stare bună a imobilelor (HCL 61/27.01.2021 privind obligațiile persoanelor fizice și juridice de întreținere și curățenie a clădirilor aflate în proprietatea sau în folosința lor, a anexelor acestora, a incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea, aflate pe raza Municipiului Brașov).

Astfel, proprietarii caselor degradate sunt, în primă fază, somați să își repare fațadele și acoperișurile (conform Legii 50/1991), iar în cazul nerespectării obligațiilor legale cu privire la aceste aspecte, atunci în etapa a doua se pot aplica sancțiuni, care pot ajunge până la 2.500 de lei, potrivit HCL 61/2021. De asemenea, cetățenii prin somație sunt înștiințați că autoritatea administrației publice locală poate executa lucrări de punere în siguranță a imobilelor deteriorate, însă pe cheltuiala proprietarilor sancționați.

 

Exit mobile version