Vaccinul laboratorului britanico-suedez AstraZeneca a fost rebotezat Vaxzevria, a anunţat marţi agenţia suedeză a medicamentelor, Läkemedelsverket, pe bază de date ale Agenţiei Europene a medicamentelor (EMA), potrivit La Libre Belgique, citate de Rador.
EMA a aprobat pe 25 martie schimbarea de nume a vaccinului de la AstraZeneca, care va fi însoţită de un nou ambalaj. Produsul în sine rămâne neschimbat. Vaccinul a primit pe 29 ianuarie aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentelor. Într-o primă etapă, mai multe ţări, printre care şi Belgia, au decis să nu-l administreze decât persoanelor în vârstă de mai puţin de 55 de ani, din lipsa unor date suficiente privind eficacitatea vaccinului la persoanele mai în vârstă.
Mai multe ţări europene au suspendat apoi temporar administrarea sa din precauţie, la începutul lunii martie, după apariţia unor cazuri de cheaguri de sânge, fără legătură dovedită, la persoane vaccinate.
Reglementatorul european, care a confirmat pe 18 martie că vaccinul este “sigur şi eficace” şi că beneficiile prevalează asupra riscurilor, îşi continuă ancheta.
Laboratorul anglo-suedez şi-a atras fulgerele UE, pe de altă parte, reducând de mai multe ori livrările promise. Această situaţie a dus la o escaladare a tensiunilor între UE de o parte şi Regatul Unit de cealaltă parte, în aşa fel încât vaccinurile produse de societate în Europa nu mai sunt trimise în Regatul Unit. UE nu doreşte nici să exporte vaccinuri spre ţări în care situaţia epidemiologică este mai bună sau unde acoperirea vaccinală este deja ridicată. Comisia subliniază totuşi că nu este vorba de interzicerea exportului. Ea vrea totuşi să se asigure că cetăţenii europeni îşi primesc “partea corectă”. Sunt în curs negocieri cu Regatul Unit.