Site icon

Uleiul de CBD ajută la psoriazis?

Psoriazisul (lat. psoriasis vulgaris) este o boală inflamatorie autoimună cronică, caracterizată printr-un ciclu accelerat de creștere a celulelor pielii. La o persoană sănătoasă, care nu suferă de psoriazis, celulele mature ale pielii apar la suprafața pielii cam o dată pe lună, făcând loc pentru celule noi, în timp ce persoanele cu psoriazis văd cum celulele pielii se desprind și se schimbă o dată la două săptămâni. Ciclul accelerat de diviziune celulară este o consecință a activității excesive a sistemului imunitar care continuă să trimită semnale că celulele sunt infectate, provocând o creștere excesivă a celulelor pielii. 

Psoriazisul este o boală autoimună foarte frecventă

Psoriazisul este definit de obicei ca fiind o boală de piele, dar starea pielii este de fapt un semn al unei boli autoimune cronice, a cărei cauză este încă necunoscută. Oamenii de știință cred că cauza constă într-o tulburare a sistemului imunitar care, din greșeală, activează reacția din celulele pielii, accelerând ciclul de creștere a acestora. Adesea, psoriazisul se transmite de la părinți la copii, astfel încât factorul ereditar este crucial în apariția sa. Expunerea mai îndelungată la cortizolul, hormonul stresului, anumite influențe de mediu și o dietă inadecvată se numără printre alți factori care pot influența puternic apariția psoriazisului. 

În medie, 4% din populație este afectată de psoriazis în societatea occidentală. Este interesant faptul că apariția acestei boli este mai mare în părțile nordice ale Europei, în timp ce în unele părți ale lumii psoriazisul este complet necunoscut.  

 Simptomele psoriazisului

Psoriazisul se exprimă cel mai frecvent prin eczeme roșii sau roz cu o căptușeală argintie. Coatele, genunchii și marginea scalpului, unde seamănă cu mătreața, sunt cele mai frecvente locuri în care apare psoriazisul pe corp. Fulgii sau scuamele albe sunt rezultatul diviziunii excesive a celulelor pielii, care se pot dezvolta, de asemenea, de până la zece ori mai repede la locul inflamației. 

Unde se manifestă cel mai frecvent psoriazisul:

Coatele și alte articulații
Scalpul și marginile scalpului
Pe unghii, sub forma unei eczeme uleioase sau a unor pete galben-maronii
Palmele
Spatele

Persoanele afectate de psoriazis pot suferi, de asemenea, de artrită psoriazică și de inflamații ale articulațiilor. Articulațiile mai mici ale mâinilor și picioarelor sunt afectate mai des și aproximativ 30% dintre cei afectați de psoriazis vor dezvolta și artrită psoriazică, caracterizată prin durere, rigiditate și umflături ale articulațiilor. 

Tratamente pentru psoriazis

Un tratament pentru psoriazis este încă necunoscut, dar există diverse terapii care ameliorează simptomele acestuia. Problemele cauzate de psoriazis sunt cel mai adesea ameliorate prin medicație topică, principalii dintre ei fiind corticosteroizii, cele mai puternice medicamente antiinflamatoare, a căror utilizare pe termen lung poate provoca efecte negative grave asupra pielii și organismului. 

Putem ameliora simptomele psoriazisului pe cont propriu, cu o expunere moderată la soare și cu un stil de viață echilibrat și sănătos, minimizând pe cât posibil stresul. De asemenea, o componentă cheie este o dietă sănătoasă și echilibrată.

Îngrijirea pielii afectate de psoriazis

Persoanele care se luptă cu psoriazisul trebuie să aibă o grijă deosebită de pielea lor. Sunt importante săpunurile și gelurile blânde care respectă nivelul pH-ului natural al pielii și, ocazional, este recomandată și o baie de ulei. Îngrijirea regulată cu unturi și uleiuri naturale care susțin ciclul de reînnoire a pielii și restabilesc echilibrul este extrem de importantă, iar utilizarea regulată a balsamurilor hrănitoare poate ajuta la reducerea sau la limitarea severă a frecvenței aparițiilor de psoriazis.

Exit mobile version