Porțile Sinagogii Făgăraș s-au deschis pentru comunitate, ieri, după foarte mulți ani. 25 de localnici au participat la un eveniment cultural în aer liber, finanțat prin fonduri de la Ministerul Federal al Afacerilor Externe din Germania, unde au aflat istoria clădirii și au propus mai multe variante prin care monumentul istoric să fie readus la viață, după ce va fi reabilitat.
„Evenimentul Secretele Orașului a cuprins un tur ghidat al clădirii și un workshop despre istoria evreilor, dar am vrut să vedem cum se pot implica cetățenii, în special tinerii, în proiectele legate de Sinagoga Făgăraș. Vrem să fie un loc destinat tinerilor, pentru că este nevoie de așa ceva”, spune Paul Morbach, manager cultural al comunității germane din Făgăraș.
La evenimentul organizat de Asociația Centrul pentru Tineret Seliștat, IFA (Institutul de Relații Culturale Externe din Germania), în colaborare cu Primăria Făgăraș și Fundația Comunitară Țara Făgărașului, a fost prezent și directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. Daniel Stejeran a susținut un workshop despre istoria comunității evreilor din Transilvania și proiectele inițiate de-a lungul timpului la Șimleu Silvaniei, Sălaj, dar a vorbit și despre bune practici pentru salvarea simbolului evreilor din Făgăraș.
„Sinagoga din Făgăraș este o bijuterie a orașului, care trebuie păstrată și redată circuitului turistic și cultural. Dacă există bunăvoință și implicare din partea comunității și a tinerilor de aici, am speranța că va redeveni o atracție importantă. Sunt foarte multe idei bune pentru readucerea sinagogii la viață și vor trebui analizate împreună cu autoritățile locale și cu membrii Federației Comunităților Evreiești din România.
Să fie transformată într-un centru cultural ar fi una dintre idei, dar s-a propus și să devină un viitor hub pentru tineri sau un spațiu pentru artiști.
„Pentru că suntem în secolul XXI, cred că un hub pentru tineri ar fi un demers bun, pentru că spațiul este desacralizat. Dacă ne va fi cerut ajutorul, noi îl vom oferi din punctul de vedere logistic și vom colabora”, a declarat Daniel Stejeran, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.
Primul pas pentru salvarea monumentului din Făgăraș, vechi de peste 150 de ani, a fost făcut în luna decembrie a anului trecut. Pentru a stopa degradarea clădirii din cauza intemperiilor, acoperișul acesteia a fost reparat în regim de urgență. Lucrările au fost finanțate de Fundația Comunitară Țara Făgărașului cu ajutorul unui sponsor care a donat 15.000 de lei. În vara acestui an, vor avea loc lucrări ample de reabilitare a acoperișului.
„În luna iulie este planificată restaurarea acoperișului Sinagogii din Făgăraș în cadrul unui parteneriat încheiat între Asociația Ambulanța Monumentelor, Primăria Municipiului Făgăraș și Fundația Comunitară Țara Făgărașului. Lucrările vor dura trei săptămâni și vor aduce împreună experți în arhitectură și urbanism, dar și voluntari. Resursele necesare vor fi puse la dispoziție de primărie, care este administratorul clădirii. De asemenea, la începutul lunii august vom organiza un atelier de urbanism unde vor fi analizate potențiale modalități de organizare a spațiului din interiorul Sinagogii și a zonei urbane din jurul acesteia”, a anunțat Ștefan Cibian, membru în Consiliul Director al Fundației Comunitare Țara Făgărașului.
Sinagoga este emblematică pentru orașul nostru. Într-un parteneriat inițiat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Primăria Municipiului Făgăraș, clădirea se va transforma într-un centru cultural internațional. În prezent se lucrează la identificarea unor oportunități de finanțare externă pentru restaurarea întregii clădiri, după ce municipalitatea a preluat-o în administrare, de la Comunitatea Evreiască din Braşov, pentru o perioadă de 40 de ani.