Site icon

Lecţie de geografie la înălţime pentru 30.000 de elevi, direct din Parcul Naţional Bucegi

Joi, 20 mai, de la ora 11:00, a treia lecție „Educație la înălțime” va fi transmisă în direct prin YouTube Live din Parcul Național Bucegi. Sute de școli conectate simultan vor urmări filmări cu drona, jocuri, experimente și vor interacționa cu gazdele Irina Constantinescu, profesoară de geografie, directoare a Eco-școlii Cândești-Vale (Dâmbovița) și Alexandru Colțoiu, directorul Administrației Parcului Natural Bucegi.

Lecția va pune lupa pe obiectivul de dezvoltare durabilă viața terestră și urmărește să familiarizeze elevii cu interdependența organismelor vii într-un ecosistem special (pădurea), cu vegetația și fauna din Bucegi și să îi motiveze să întărească relația cu natura.

Până în prezent, peste 1.000 de profesori din România și Republica Moldova și-au înscris clasele pentru a lua parte la cea mai mare lecție virtuală, iar organizatorii se aşteaptă la o “prezenţă” online de aproximativ 30.000 de elevi.

Proiectul național este susținut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și dezvoltat de inițiatorii Marius Toader și Adrian Robe în parteneriat cu Aspire Teachers și Asociația Cartierul Creativ Carolina.

Suntem deja la cea de-a treia lecție live la care au acces elevii tuturor școlilor din România și cu siguranță se va bucura de același succes ca și primele. Pădurile sunt fundamentale pentru viața noastră pe planetă. Cu toții trebuie să înțelegem, de la mic la mare, că gestionarea durabilă a acestora are un rol esențial în abordarea provocărilor globale actuale, precum și în combaterea reducerii biodiversității, a degradării solurilor și a prevenirii schimbărilor climatice. Un management conştientizat şi activităţi și acțiuni în spiritul acestor principii sunt pașii de urmat pentru îndeplinirea Obiectivului de Dezvoltare 15 – Viață terestră.”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Joi, vă așteptăm la o lecție specială, în inima Bucegilor, unde viața terestră este la ea acasă. Vă vom conduce pe cărările Parcului Natural Bucegi pentru a identifica interdependența organismelor vii într-un ecosistem special numit pădure, dar și moduri de a întări relația om-pădure. Vom fi alături de echipa minunată Educație la Înălțime, la care s-a alăturat și directorul parcului natural Bucegi și împreună vom transmite o lecție „ozonată” de la Padina, de pe platoul situat la 1650 de metri”, transmite Irina Constantinescu.

Lecția se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 9-14 ani, va dura aprox. 50 minute și va fi transmisă prin YouTube Live, pe canalul Aspire TeachersOrice profesor poate să găzduiască transmisiunea în direct în clasă la discipline precum geografie, biologie, explorarea mediului, dirigenție.

Toate detaliile și indicații de pregătire și extindere a lecției se găsesc pe pagina proiectului, unde înscrierile rămân deschise: www.aspireteachers.ro/educatie-la-inaltime.

Proiectul național „Educație la înălțime” își propune: să familiarizeze elevii și profesorii cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un mod ce pune în valoare resursele României și competențele de secol 21, să creeze lecții interactive centrate pe elev, cu ajutorul celor mai noi tehnologii și să ofere materiale corelate cu programa școlară, accesibile tuturor profesorilor, chiar și după încheierea transmisiunilor live.

Ce sunt Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă

În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) clare și cuantificabile, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.

În România, Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă au fost transpuse în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 a cărei implementare este coordonată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Exit mobile version