Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a fost prezentă ieri la Braşov, alături de o delegaţie din care a mai făcut parte ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, Irina Alexe – secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Oana Ursache – coordonator al Departamentului Românilor de Pretutindeni şi Sergiu Hossu – şef al Cancelariei prim-ministrului, pentru discuţii pe temele fierbinţi de la nivel local. Una dintre temele de discuție a fost programul „Masa caldă în şcoli”, intenția președintelui Senatului fiind ca acesta să fie extins în cât mai multe școli din România. Programul este aplicat acum în 150 de şcoli din România, cu un buget anual de 89 de milioane de lei.
Municipiul Braşov este interesat de implementarea în unităţile de învăţământ, a Programului „O masă caldă”, aflat în stadiu de proiect-pilot, în programul de guvernare, în timp ce Consiliul Judeţean şi-ar dori ceva în plus: produse mai de calitate şi de la producătorii locali, pentru aceste mese calde oferite elevilor.
Programul a fost lansat în anul 2016
„Masa caldă în şcoli” este un program iniţiat încă din timpul guvernării Ciolos, iar ulterior s-a transformat în Ordonanţă de Guvern şi într-un program pilot, cu 50 de şcoli din România, în care elevii beneficiază de mâncare gătită. Ulterior, programul s-a extins, iar acum se aplică în 150 de unităţi de învăţământ din România. Pentru a ajunge într-un număr cât mai mare de şcoli, acest program va trebui promovat intensiv, în următoarea perioadă, spune preşedintele Senatului, Anca Dragu, iar este şi unul dintre scopurile delegaţiei pornite ieri, în care, pe lângă Braşov, sunt incluse încă trei judeţe: Sălaj, Cluj şi Timiş.
„Pe lista iniţială au fost incluse 50 școli, în general din medii defavorizate dar şi două școli pedagogice pentru că ne-am dorit ca viitorii dascăli să poată promova şi ei ideea de alimentație sănătoasă. Acesta este un program pentru reducerea abandonului şcolar, dar dar și pentru promovarea unei alimentaţii echilibrate, sănătoase, cu multe elemente nutritive de-a lungul zilei unui copil, astfel încât el să înveţe, să se joace, să facă o activitate normală”, a spus şefa Senatului, care a insistat că Programul trebuie promovat în rândul administraţiilor locale din România, „la pachet” cu normele de aplicare.
Consiliul Judeţean cere ca „Masa caldă” să înlocuiască „Laptele şi cornul”
În timpul vizitei la Braşov, subiectul Programului „Masa caldă în şcoli” a fost abordat atât la Consiliul Judeţean, unde delegaţia a fost primită de vicepreşedintele Szenner Zoltan, cât şi la Primărie, unde gazdă a fost viceprimarul Flavia Boghiu. În judeţ, trei administraţii locale pun la dispoziţia elevilor o masă caldă: Părău, Ticuşu Vechi şi Lisa. Propunerea vicepreşedintelui CJ, Szenner vizează însă o extindere a programului în mai multe localităţi braşovene, înlocuind actualul program „Cornul şi laptele”. Mai mult, vicepreşedintele CJ pledează pentru utilizarea alimentelor din producţia locală, pentru a susţine astfel şi micii agricultori.
„Programul pentru şcoli intră în atribuţiile mele la Consiliul Judeţean şi mi-aş dori să îl îmbunătăţesc, astfel încât să putem livra copiilor produse mai proaspete, de o calitate mai bună şi, dacă se poate, şi de la producători locali. Doamna Anca Dragu a fost printre iniţiatorii programului-pilot ”Masa caldă în școli”, care funcţionează de câţiva ani şi de care beneficiază trei unităţi administrativ-teritoriale din judeţ: Lisa, Părău şi Ticuşu Vechi. Aş vrea să creştem numărul UAT-urilor beneficiare şi în paralel să încercăm să modificăm parametrii Programului pentru Şcoli, astfel încât să putem oferi produse cât mai proaspete, de calitate şi în special copiilor care au nevoie de ele”, a explicat vicepreşedintele CJ Szenner Zoltan, cel care coordonează la nivelul judeţului Braşov derularea Programului pentru Şcoli.
Vicepreşedintele Szenner a propus consultarea primarilor din judeţ pe tema disponibilităţii lor de a se implica în asigurarea condiţiilor optime din punct de vedere igienico-sanitar la nivelul şcolilor, astfel încât programul Masa Caldă în Şcoli să poată fi implementat în cât mai multe localităţi.
Masă caldă în şcolile din municipiul Braşov, poate din 2022
În municipiul Braşov, Programul „Masa caldă în şcoli” este încă la stadiul de discuţii şi dorinţă. Anul acesta nu a fost gândit un buget pentru el, însă este posibil ca anul viitor să fie pus în aplicare, spune viceprimarul Flavia Boghiu. Primul pas ar fi însă o analiză a tuturor unităţilor de învăţământ, pentru a vedea dacă au infrastructura necesară care să permită prepararea sau servirea mesei calde. „În primul rând, înainte de a implementa acest program avem nevoie să facem o analiză a școlilor și a infrastructurii care permite implementarea acestuia, respectiv a nevoii fiecărei școli și a infrastructurii necesare. Apoi, așa cum am discutat în cadrul delegației de astăzi, este nevoie să se modifice Hotărârea de Guvern care să includă și școlile din municipiul Brașov și să vedem programul pilot cu care vom începe câte școli va cuprinde. În bugetul de anul acesta nu a fost prinsă nicio sumă pentru acest aspect, dar o parte din costurile proiectului sunt finanțate de la bugetul de stat, iar cealaltă parte va fi suportată de la bugetul local. În această perioadă, deoarece avem discuții cu directorii de școli pentru implementarea proiectului «Fără lacăte pe curtea școlii!», urmează să introducem în discuțiile pe care le avem și aceste aspecte și să solicităm, alături de inspectorat, o analiză a spațiilor existente“, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu, referindu-se la introducerea programului „Masa caldă în școli“ și în municipiul Brașov.