Viceprimar cu atribuții de primar la Crizbav. Din cauza procedurilor birocratice, sunt slabe șanse să fie alegeri luna viitoare

Crizbavul ar putea fi condus pentru o lungă perioadă de viceprimar, după ce edilul-șef și-a pierdut mandatul în urma unei sentințe definitive a Curții de Apel Brașov. Comuna are șanse aproape nule să fie inclusă în lotul localităților în care Guvernul vrea să organizeze alegeri locale anticipate în luna iunie. 

Sorin Balaşi, primarul comunei Crizbav, a fost condamnat la doi ani și jumate de închisoare, de către magistraţii Curţii de Apel Braşov, într-un dosar în care este acuzat că ar fi încasat ilegal o subvenţie agricolă de peste 800.000 de lei (SOLUȚIA COMPLETĂ AICI). Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, edilul are interdicţie şi de a ocupa funcţii publice, deci şi funcţia de primar. Decizia a fost pronunțată în 5 mai și este definitivă. 

Prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii, a emis încă de săptămâna trecută ordinul privind încetarea mandatului de primar al comunei Crizbav, de către Sorin Balaşi, iar documentul a fost transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi către Ministerul Afacerilor Interne (MAI). 

„Este un termen de zece zile de contestare după care MAI poate emite propunere de organizare alegeri parțiale. Conform ultimelor informații, în cursul acestei săptămâni ar pute fi aprobată în ședința de Guvern hotărârea privind organizarea alegerilor parțiale în mai multe localități din România. Propunerea este ca alegerile să se desfășoare în 27 iunie”, a precizat prefectul Cătălin Văsii.

Ordinul de prefect privind încetarea mandatului de primar al lui Sorin Balaşi a fost emis pe 13 mai, iar până în 23 mai este perioada în care se pot depune contestațiile, astfel că organizarea alegerilor pentru funcția de primar al comunei nu se pot desfășura în 27 iunie, dacă Hotărârea de Guvern se aprobă săptămâna aceasta.  

Locuitorii din Șinca Nouă, chemați să își aleagă un nou primar  

Pentru organizarea alegerilor locale parțiale a mai fost pregătit un proiect de Hotărâre, acesta fiind inclus pe ordinea de zi a ședinței Executivului din 14 mai. Proiectul nu a mai fost adoptat, pentru că data propusă era 20 iunie, când sunt și Rusaliile. În proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea alegerilor parţiale  în unele localităţi rămase, din diferite motive, fără primar, este inclusă comuna Şinca Nouă cu propunerea de organizare a alegerilor locale pentru desemnarea unui nou primar. Dumitru Flucuş, cel care a câştigat un nou mandat de primar, a candidat şi pentru Parlamentul României şi a obţinut, în urma alegerilor de la finalul anului trecut, un loc în Camera Deputaţilor, din partea PNL.

Dacă la Şinca Nouă situaţia este clară, la Cristian, unde primarul Gicu Cojocaru are o decizie definitivă de la Agenţia Națională de Integritate (ANI), conform căreia a încălcat normele de integritate, se aşteaptă încă unele precizări. În cazul primarului de la Cristian, ANI nu a transmis încă motivarea deciziei, deşi au trecut luni bune de la emiterea acesteia.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.