Repetă și Primăria Brașov greșeala Consiliului Județean? Lipsa de transparență în ceea ce privește muzeul din catacombe ridică semne de întrebare

Inaugurat zilele trecute, Brașov Underground Museum (muzeu de artă digitală), pentru care Asociația Amural a obținut o finanțare de 70.000 lei de la Administrația Fondului Național Cultural, ridică unele semne de întrebare în ceea ce privește relația contractuală a asociației cu Municipiul Brașov. 

Astfel, potrivit declarațiilor Primăriei Brașov, catacombele în care a fost amenajat spectaculosul muzeu a fost atribuit cu titlul gratuit asociației. Pe de altă parte, asociația încasează o taxă de intrare de la vizitatori (20 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari, elevi, studenți și acces gratuit pentru copiii cu vârsta mai mică de 7 ani), iar o astfel de situație poate fi percepută de Curtea de Conturi a României, drept o activitate economică.

De altfel, există în Brașov și un precedent, la Consiliul Județean, care, în urmă cu mai mulți ani a avut probleme după ce a dat în folosință gratuită mai multe spații societății Consilprest  (inclusiv muzeul din Bastionul Postăvarilor). Curtea de Conturi a considerat, la momentul respectiv, că autoritatea județeană nu a administrat judicios patrimoniul Județului Brașov. Atunci Curtea nici nu a luat în calcul faptul că firma Consilprest era a Consiliului Județean Brașov… 

În cazul muzeului care funcționează în catacombele de După Ziduri, spațiul este dat în administrare unui terț, iar Primăria Brașov nu dă dovadă de prea multă transparență în ceea ce privește acest parteneriat. De altfel, zilele trecute, am întrebat dacă municipalitatea va încasa sume de la Amural, însă reprezentanții Primăriei nu au oferit un răspuns. 

De asemenea, nu este  cunoscut nici dacă Asociația Amural este de utilitate publică, pentru a putea primi gratuit spații aflate în proprietatea Municipiului Brașov. Ultimele verificări arătau că nu.

Reamintim că în 3 iunie a fost deschis Brașov Underground Museum, un spațiu expozițional în care sunt prezentate creații „new media”: 

FOTO&VIDEO. Primul muzeu de artă new media din România s-a deschis la Brașov, în catacombele de După Ziduri

Muzeul este unul spectaculos, iar pentru început are și o expoziție de debut, pe măsură. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.