Site icon

VIDEO. Urșii au scăpat de sub control? Primăria Brașov vrea să încheie cu Regia Kronstadt un contract de gestionare în condiții de eficiență a fondului cinegetic

 Dacă 2020 a fost unul mai „liniștit” din punct de vedere al invaziei urșilor, anul acesta animalele și-au făcut din plin simțită prezența pe străzile Brașovului. În principal au apărut ursoaice cu pui născuți în iarnă.  Ursoaice cu pui au apărut aproape în toate cartierele de lângă pădure, respectiv Noua, Valea Cetății sau Șchei, iar problema pare, cel puțin acum, una fără soluție. 

De altfel, în cursul zilei de astăzi, la Prefectura Brașov va mai fi o ședință în care se va căuta o soluție pe plan local pentru rezolvarea problemei urșilor. Vor participa administratorii fondurilor cinegetice din jurul Brașovului,  printre care Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt (RLPK) și  Ocolul Silvic Râșnov (care se ocupă de urșii din Poiana Brașov). 

Tot pentru a se putea interveni mai ușor în cazul apariției urșilor în oraș sau pentru a preveni astfel de situații, Primăria Brașov are în plan să încheie cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt un contract de gestionarea în condiții de eficiență a fondului cinegetic. 

Mai precis, a anunțat directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, Dan Olteanu, „Primăria Brașov și-a manifestat intenția de a se implica în gestionarea problemei urșilor. Astfel, în proiectul de rectificare a bugetului local al municipiului Brașov sunt prevăzuți bani pentru administrarea fondului cinegetic (ședința Consiliului Local se va desfășura în 17 iunie – n.r.). După ce se va aproba această sumă, Primăria Brașov va încheia cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt un contract privind gestionarea fondului cinegetic. În baza acestui contract, noi vom acționa atât în fondul forestier, cât și în interiorul municipiului Brașov”

După ce va fi semnat contractul cu Primăria, regia va anunța și Ministerul Mediului că este interesată să încheie un nou contract de administrare a Fondului Cinegetic nr. 18, asta după ce în 10 martie a expirat cel vechi și, inițial, RPLPK nu mai era interesată să încheie unul nou. 

Toți vor, dar nimeni nu poate…  

Chiar dacă toate instituțiile vor ca problema urșilor să fie rezolvată, reprezentanții RPLPK recunosc că „dau din umeri” în momentul în care sunt întrebați ce se poate face. Din punctul lor de vedere, relocarea nu mai este o soluție, în special pentru că nici un administrator de fond forestier nu mai vrea „în curte” un urs problemă. „Noi am început să ducem, din nou, hrană în pădure. Problema este că la punctele de hrănire nu merg ursoaicele cu pui, pentru a nu risca să le fie uciși pui de către masculi. De altfel, pentru a evita întâlnirile cu masculii, ursoaicele cu pui coboară în localități”, a explicat directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt. 

Uciderea ursoaicelor și ducerea puilor în centre de reabilitare nu ar fi o soluție etică, a mai spus Olteanu. 

Urși peste tot… 

Nu numai în Brașov sunt probleme cu urșii, ci și în Predeal. De altfel, Dan Olteanu a declarat că zilnic primește sesizări privind prezența urșilor. „Nu cu mult timp în urmă am găsit doi pui abandonați de mamă, pe care i-am dus la centrul de reeducare de la Bălan. De asemenea, a fost și cazul acelui pui de urs care a căzut într-un canal”, a declarat reprezentantul regiei. 

 Conform datelor directorului RPLPK, în Fondul Cinegetic nr. 10 sunt în jur de 100 de urși, în condițiile în care optimul ar fi de 18 exemplare. Numai anul acesta, reprezentanții regiei estimează că s-au născut în jur de 20 de pui. 

 

Exit mobile version