Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, se află azi la Braşov pentru o vizită oficială, în cadrul căreia pe agenda sa s-a aflat şi o întâlnire cu oficialităţile locale – prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Zoltan Szenner şi viceprimarul municipiului Braşov, Flavia Boghiu.
Vizita E.S. Cord Meier-Klodt a fost prilejuită de lucrările Comisiei interguvernamentale româno-germane privind problematica etnicilor germani din România, care se desfășoară astăzi și mâine în Poiana Brașov, dar a fost și una de rămas-bun, la încheierea mandatului de ambasador în România.
„Revin cu foarte mare plăcere aici. Prima vizită pe care am făcut-o la venirea ca ambasador în România a fost în Brașov și acum, iată, ultima vizită, la final de mandat, este tot în Brașov. Sunt încântat de evoluția relațiilor româno-germane, iar Brașovul se evidențiază în această privință, atât sub aspect economic, prin ponderea companiilor cu capital german și prin volumul schimburilor comerciale, cât și cultural și educațional, prin existența școlilor cu predare în limba germană, a Centrului Cultural German, precum și prin modelul de bune practici reprezentat de învățământul dual profesional și vocațional. Sunt convins că relațiile dintre țările noastre se vor dezvolta în continuare, iar în ceea ce mă privește voi rămâne un prieten al României și al Brașovului”, a declarat E.S. Cord Meier-Klodt.
Gazda întâlnirii a fost prefectul Cătălin Văsii, care a ţinut să amintească de rolul comunităţii săseşti în dezvoltarea judeţului.
„Județul nostru datorează mult etnicilor germani. Noi, brașovenii, avem o cultură a conviețuirii armonioase și a lucrului împreună, indiferent de etnie, iar acest fapt ne-a permis să traversăm cu bine toate încercările istoriei. În prezent, chiar dacă, din păcate, comunitatea germană nu mai este atât de numeroasă, avem o prezență importantă a acesteia în domeniul economic, în cel cultural, științific, didactic, precum și în ceea ce privește acordurile de colaborare academică și cu mediul de afaceri. Personal, chiar dacă simt un regret că mandatul E.S. Cord Meier-Klodt se încheie, mă bucur că avem în domnia sa un prieten”, a declarat prefectul Brașovului.
În timpul întâlnirii a fost abordată şi tema învăţământului în limba germană din Braşov, după cum a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.
„Am avut deosebita plăcere de a avea o întâlnire cu Excelența Sa ambasadorul Germaniei în România, la finalul mandatului său. Temele pe care le-am abordat, de mare interes pentru municipiul Brașov, au fost învățământul în limba germană – avem opt unități de învățământ în Brașov în care se învață în limba germană, sistemul de învățământ dual – școala profesională Kronstadt – precum și care sunt direcțiile de dezvoltare ale municipiului și care poate fi contribuția Germaniei la dezvoltarea municipiului nostru. Un model de bune practici pe care ne dorim să implementăm este în înființarea Parcului Natural Brassovia, pe modelul pădurii bavareze“, a spus Flavia Boghiu, viceprimar al municipiului.
Germania este prima ţară din punct de vedere al investiţiilor străine directe, cu peste 13 miliarde de euro, unul dintre cei mai mari angajatori privați din piața locală – cca. 250.000 de angajați și cel mai mare partener comercial al României, asigurând cu mult peste 20% din valoarea totală a schimburilor comerciale. În plus, aproximativ 750.000 de români locuiesc în Germania, de 7 ori mai mulți decât în urmă cu 10 ani.
„Inclusiv datorită sprijinului pe care Domnia Sa l-a acordat țării noastre, România este un partener economic important al Germaniei în această zonă a Europei, fiind o țară unde investiţiile germane sunt numeroase. În județul nostru, există peste 800 de firme cu acționariat german care însumează peste 2 miliarde de euro cifră de afaceri, iar jumătate din angajații din industria brașoveană lucrează la companii germane. Majoritatea acestor firme au investit în industria automotive, industria prelucrării metalelor, industria farmaceutică, alimentară şi de prelucrare a lemnului însă și în transport și logistică“, a spus, la rândul său, vicepreşedintele CJ Braşov, Szenner Zoltan.
Cord Meier-Klodt a preluat postul de ambasador în România în ianuarie 2017. El a avut înainte şi un mandat în Republica Moldova, ca reprezentant special al Președinției germane la OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană.