Site icon

Cîțu anunță noi măsuri de relaxare a unor restricții de la 1 august. Valeriu Gheorghiță: “România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri. Lent, dar progresiv”

De la 1 august vor intra în vigoare noi măsuri de relaxare a unor restricții, ce vizează în special evenimentele care au loc în aer liber, dar nu se va renunţa la purtarea măştii de protecţie în spaţii închise, a declarat premierul Florin Cîțu. Declarațiile au loc în contextul în care experții avertizează cu privire la valul 4 al pandemiei, care va fi “mult mai agresiv”. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus, tot marți, că experţii estimează că, la sfârşitul lunii august, varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă, inclusiv în Europa, iar România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, lent, dar progresiv.
 
Întrebat înainte de şedinţa coaliţiei de guvernare dacă vor exista noi restricţii sau relaxări de la 1 august, premierul a spus: “Relaxări, nu restricţii”.
 
“Nu scăpăm de mască în interior, deocamdată. Sunt relaxări mai mult de evenimente în aer liber. Dar ora nu se schimbă, tot ora 2,00 noaptea va rămâne. (…) Nu sunt foarte multe relaxări. Aşa cum arată acum situaţia, mergem pe ce avem, în afară de câteva lucruri pe evenimente. Eu zic că suntem într-o situaţie foarte bună”, a declarat Florin Cîţu la Parlament, conform Agerpres.

Valeriu Gheorghiță: România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri. Lent, dar progresiv

Tot marți, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a spus că experţii estimează că la sfârşitul lunii august varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă, inclusiv în Europa, menţionând că România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, lent, dar progresiv.

Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă tulpina Delta este mai agresivă decât cele de până acum pentru persoanele nevaccinate.

 
“Din datele existente cunoaştem faptul că este mult mai contagioasă şi aceste lucruri deja sunt cunoscute, are o contagiozitate şi o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina iniţială parentală, cu 60% mai mare decât tulpina Alfa. În ceea ce priveşte virulenţa acestei tulpini, se pare că ar creşte riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât tulpinile iniţiale, decât celelalte variante virale de îngrijorare. Ca atare, cumulând faptul că vorbim în momentul de faţă de o tulpină care se răspândeşte mult mai uşor, care are o rată bazală de reproducere a cazurilor de circa 6-7, ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte 6-7 cazuri secundare…”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, potrivit News.ro.
 
El a menţionat că, pentru persoanele care au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat, activitatea neutralizantă a anticorpilor este nedectabilă.
 
Întrebat dacă valul 4 va avea o amploare mai mare faţă de valul 3, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns:  “Experţii estimează că, într-adevăr, valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie, nivelul de vaccinare. Cu cât numărul şi procentul persoanelor vaccinate este mai mare şi aici mă refer în mod deosebit la persoane vulnerabile, cu atât consecinţele negative, traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise în secţia de terapie intensivă şi numărul de decese, va fi mai mic. Cu cât numărul persoanelor vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu formele severe şi persoane care din păcate pot să îşi piardă viaţa”.
 
El a mai afirmat că experţii susţin că la sfârşitul lunii august varianta Delta va deveni dominantă, inclusiv în Europa, iar în perioada următoare în România se va înregistra o creştere lentă, dar progresivă a numărului de cazuri.
Exit mobile version