Foştii deputaţi PSD Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc au fost condamnaţi de Curtea de Apel Braşov la câte doi ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva. Hrebenciuc este condamnat pentru trafic, în timp ce Adam, pentru cumpărare de influenţă. În același dosar, fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat și el la doi ani de închisoare, însă cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influență.
Pedepsele aplicate de Curtea de Apel Braşov le mențin pe cele acordate în 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, la apel, un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a anulat condamnările şi a decis ca dosarul să se rejudece de la zero la Braşov.
Alte condamnări în dosar aplicate de Curtea de Apel Braşov:
- Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 7 ani cu executare;
- Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – 3 ani cu executare;
- Anca Roxana Bularcă (fostă Adam), (fosta soţie a deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – 2 ani de închisoare cu suspendare.
În același dosar, Adam Crăciunescu, fost director general al Romsilva, a fost achitat.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015, iar Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.
În acest dosar au fost judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din judeţul Bacău, fostul deputat Tudor Chiuaru, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.
Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Conform DNA, grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să între în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure., potrivit news.ro.