FOTO. Poate de Sfânta Maria? Primăria Brașov promite că pasajul vechi de la Fartec va fi redeschis în 15 august. Dacă nu, primarul se gândește la penalități

Chiar dacă mai sunt destule lucrări de făcut, unele destul de complexe, apoi trebuie realizate și  testele de portanță, reprezentanții Primăriei Brașov și cei constructorului (Asocierea Recon – Prinfo) au promis luni că din 15 august se va putea circula pe pasajul vechi de la Fartec, devenit celebru pentru „sera” care a stat pe șantier aproape doi ani. Conform ultimului act adițional încheiat de primăria Brașov cu constructorul, deschiderea circulației trebuia să se facă în 31 iulie, însă era inclusă o clauză care permitea  prelungire până pe 15 august în anumite situații. 

Lucrările sunt într-un stadiu avansat, directorul firmei Recon, Ștefan Galu, anunțând că proiectul este finalizat în proporție de 90%. De asemenea, el a menționat mai urmează unele lucrări, cea mai complexă fiind ridicarea podului cu 15 cm. De altfel, asta este o etapă critică, de care constructorul speră să se treacă cu bine. 

„Sper ca la ridicare să nu avem surprize și să putem să ridicăm cele 4 grinzi a câte 4 deschideri și să putem să dăm drumul la circulație“, a declarat Ștefan Galu. 

Apoi, va urma atestare a capacității portante a podului, care va fi realizată de o firmă de specialitate. „Avem contract cu firma care va veni să facă încercarea podului, nu putem da drumul până când nu avem o atestare a capacității portante a podului. Firma nu poate să vină decât în săptămâna 8- 15 august Pe acest considerent am apelat la clauza aceea de amânare cu două săptămâni a termenului”, a anunțat Galu. 

Conform sursei amintite, firma Recon a mai lucrat la pasaj vechi de la Fartec și în 2001. „Atunci am refăcut placa de suprabetonare. Pasajul a fost inaugurat în 4 august 2001, iar lucrarea făcută de noi a rezistat 20 de ani. Acum, după aceste reparații capitale, pasajul va avea o durată de viață de 50 de ani”, a menționat Galu. 

Probleme cu furnizorii, probleme cu vremea… 

Pe de altă parte, Ștefan Galu a făcut și un inventar al problemelor care au dus la întârzierea lucrărilor în ultima perioadă: „Am avut o perioadă destul de grea, două luni în care a trebuit să recuperăm întârzierile. Am lucrat cu peste 35 de oameni pe pod. Am avut probleme cu presele, s-au rupt garniturile după câteva zeci de trageri. Presele și garniturile vin din Anglia. Furnizorul ne-a dat șase săptămâni, am plătit înainte, am plătit și transportul, ăsta este termenul pe care ni l-a dat, au venit deja, acuma se lucrează cu ele. Pe urmă am avut luna aceea întreagă iunie în care ne-a plouat și nu am putut să lucrăm foarte bine”. 

De cealaltă parte, chiar dacă părea mulțumit de evoluția lucrărilor, primarul Brașovului, Allen Coliban, a avertizat că dacă termenul nu va fi respectat, constructorul va avea de achitat penalități foarte mari: „Vorbim de aproximativ două milioane și jumătate de lei , sumele prevăzute în contract ca penalități dacă nu se respectă aceste termene. Dacă ni vom circula pe pasaj din 15 august, vom ajunge la discuția despre aplicarea acelor penalități”.  

Lucrările de reparații capitale la pasajul vechi de la Fartec au început la 1 septembrie 2015,  iar de atunci proiectul a devenit unul cu mari probleme, iar relația dintre Primăria Brașov și Recon nu a fost una prea amicală. 

RECON SA va câştiga încă 2,46 milioane de lei pentru pasajul Fartec, dar numai dacă termină până la finele lunii iulie. Penalităţi plăteşte abia după 1 octombrie

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.