Județul Brașov avea anul trecut 1.468 exemplare, estimarea fiind făcută sub coordonarea Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, la nivelul celor 22 de gestionari de fonduri cinegetice din județul nostru. Numărul amintit este doar o estimare, făcută prin „metode tradiționale” (observare, monitorizare urme, etc).
Această metodă de inventariere este contestată de ONG-uri, care spun că populația este supraestimată. În schimb, administratorii fonturilor cinegetice spun că numărul de urși este mult prea mare, iar în unele zone, densitatea atinge cote alarmante.
De altfel, mai mulți ani se pune problema unei monitorizări științifice, independente, care să ofere o estimare cât mai exactă a populației de urs. Un astfel de recensământ va începe anul viitor, prin proiectul pentru implementarea Planului Național de Acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, implementat de Ministerul Mediului.
Prin acest proiect, cu o valoare totală de 11 milioane de euro, va fi monitorizată și estimată genetic populaţia de urs brun și vor fi achiziţionate şi instalate sisteme de protecţie a animalelor domestice, a culturilor agricole şi a bunurilor materiale. Proiectul prevede, de asemenea, înfiinţarea unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia ursului brun, concomitent cu creșterea gradului de educare, informare, comunicare şi conştientizare a populației cu privire la ecologia şi managementul speciei de urs brun.
Conform declarației ministrului Mediului, Barna Tanczos, monitorizarea genetică este cea mai exactă metodă prin care se poate estima populația de urs.
„Vorbim de o estimare, pentru că este o specie sălbatică și este imposibilă numărarea bob cu bob. În acest studiu vom beneficia de sprijinul unor specialiști internaționali. Etapa de prelevare a probelor va începe în primăvara anului viitor. Probele vor fi analizate, iar toate datele vor fi centralizate într-o bază de date ADN. De asemenea, în aceeași bază vor fi introduse și coordonatele geografice ale locului din care au for preluate probele, iar fiecare mostră va putea fi identificată cu un cod de bare. Acest studiu ne va oferi informații importante privind zonele cu cele mai mari densități de urs, ceea ce va permite aplicarea unor măsuri locale”, a explicat ministrul Mediului. Suma alocată pentru acest studiu este de aproximativ 4 milioane de euro.