Încă o consultare „exclusivistă” făcută de Primăria Braşov. Părerea cetăţenilor contează doar dacă este online

Primăria Braşov anunţă că ar vrea să facă parcuri noi în cartiere, dar pentru început, vrea să ştie şi părerea cetăţenillor cu privire la locurile unde acestea să fie amenajate. Aşadar… încă un studiu înainte de a se apuca serios şi aplicat de lucru. Opiniile vor fi adunate însă, şi de această dată, exclusiv online, de către o firmă care va primi, în schimb 130.000 de lei, fără TVA. Firma care face studiul este SC Tree SRL.  

Primăria Municipiului Brașov a demarat un program de amenajare noi parcuri în municipiu, în principal parcuri de cartier, se arată într-un comunicat de presă transmis de Municipalitate.  Prima etapă din acest program este realizarea unui studiu de oportunitate care să ajute Municipalitatea să vadă care sunt nevoile locuitorilor din fiecare cartier privind zonele verzi din apropierea locuințelor. Prin acest studiu vor fi identificate, pe baza așteptărilor cetățenilor, toate terenurile mai mari de un hectar care pot fi transformate în parcuri, anunţă Primăria Braşov. 

Studiul va analiza fiecare zonă în parte și va lua în calcul toate tipurile de amenajări de zone verzi: de la „parcuri de buzunar“, de mărimea a 2-4 terenuri de fotbal, cu o diversitate mică a echipamentelor și mobilierului, până la grădini de cartier de dimensiune mai mare și cu multă vegetație, parcuri de cartier, cu funcție recreațională dar și de joacă, cu o diversitate mai mare de echipamente și dotări, sau parcuri urbane, de mărimea a 20 de terenuri de fotbal, cu o mare diversitate atât de echipamente și dotări, cât și de specii de plante, arbori și arbuști.

În vederea identificării nevoilor și așteptărilor brașovenilor Primăria Brașov a lansat un chestionar prin care brașovenii sunt invitați, până la sfârșitul săptămânii viitoare, să răspundă la o serie de întrebări, cum ar fi: distanța până la cel mai apropiat parc, dotările pe care ar trebui să le aibă un parc, motivul pentru care aleg un parc sau altul, ce facilități (sportive, de agrement, pentru activități culturale, locuri de joacă, spații pentru jocuri de societate ș.a.) ar trebui să aibă un parc nou.

Transparenţă exclusivistă

Toate bune şi frumoase, doar că această consultare a publicului se face, din nou, exlusiv online. Aşadar, pentru Allen Coliban, autointitulat „primarul braşovenilor”, va conta părerea cetăţenilor, însă doar a celor care în mod constant sunt pe internet şi urmăresc, tot pe internet, activitatea primăriei şi a primarului şi viceprimarilor. Braşovenii de vârsta a doua sau a treia neobişnuiţi cu astfel de proceduri, nu au fost luaţi în calcul, astfel că, cel puţin la acest moment, nu a fost gândită şi metodă de consultare a acestora. 
De altfel, nu trebuie ignorat faptul că vârstnicii sunt printre cei mai mulţi beneficiariai parcurilor, unde merg pentru a se relaxa sau  pentru a-i duce pe nepoţi la joacă.

Nu este prima dată când Primăria Braşov procedează în această manieră. De altfel, de la instalarea administraţiei Coliban, de fiecare dată Municipalitatea  a consultat şi a dezbătut proiecte importante pentru urbe, exclusiv pe online, „bifând” apoi cu maximă mulţumire, capitolul atât de mult promis al transparenţei. 

Un exemplu clar din ultimele luni este cel al pasajului care să lege zona Gării de cartierul Tractorul. Municipalitatea a organizat o consultare publică exclusiv online, la care nu au participat mai mult de zece persoane (mare parte dintre acestea membri sau simpatizanţi declaraţi ai USRPLUS). În urma dezbaterii, în care majoritatea celor aproximativ 10 participanţ s-a declarat împotriva proiectului, primarul Allen Coliban declara sus şi tare că „braşovenii sunt împotriva acestui proiect”. 

Tot online, pe platforma Zoom, cu înscriere prealabilă se desfăşoară şi consultarea publică în ceea ce priveşte reamenajarea zonei La Iepure dar şi cea privind bugetarea participativă. Rămâne de văzut câţi braşoveni şi mai ales, din ce categorii de vârstă şi ocupaţie, au resursele de a participa la astfel de şedinţe „exclusiviste”, care ulterior se vor transforma în declaraţii de tipul „cetăţenii îşi doresc/ cetăţenii nu-şi doresc…”

 

1 Comentariu

  1. Nutreț pentru oligofreni: de parcă primăria nu ar ști unde sunt zonele cele mai pline de blocuri și mai lipsite de verdeață, și așteaptă să afle de la brașoveni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.