Primarul Brașovului, Allen Coliban, vrea să transfere administratorului depozitului ecologic de deșeuri de lângă Brașov lucrările de închidere fostei gropi de gunoi menajer de la Timiș-Triaj. Anunțul a fost făcut de edil în timpul unei discuții oficiale cu secretarul de stat în Ministerul Mediului, Ionuț Banciu, ce s-a desfășurat la finalul săptămânii trecute, potrivit acestuia din urmă.
„Primarul Allen Coliban a menţionat că instituția pe care o conduce îşi asumă închiderea depozitului de deşeuri industriale, însă pentru depozitul de deşeuri menajere obligaţia de închidere cade în sarcina companiei Fin-Eco. Pasul următor este organizarea unei întâlniri la care să participe reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Agenţiei de Protecția Mediului, ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ai societăţii comerciale”, a declarat Banciu.
Scenariul prezentat de primar este puțin probabil, având în vedere că Fin -Eco (firmă înființată la începutul anilor 2000) nu are nicio legătură cu depozitul Timiș-Triaj, unde nu se mai depun deșeuri din anul 1992. De altfel, cel mai probabil, vor urma discuții, analize și alte demersuri, în condițiile în care respectivele depozite sunt pe lista celor pentru a fost deschisă procedura de infrigement împotriva României.
Despre închiderea depozitelor de la Timiș – Triaj (deschise la sfârşitul anilor 1940 și mulți ani şi utilizate pentru depozitarea deşeurilor industriale nepericuloase dar și a deşeurilor menajere) se discută din anul 2009, însă lucrările nu au început niciodată. Singurele „intervenții” au fost făcute de firmele și persoanele interesate de fierul vechi aruncat acolo.
Anul trecut, altele erau planurile
În prima parte a anului trecut, proiectul de închidere părea a intra în linie dreaptă, după ce a fost reglementată situația juridică a terenurilor (o porțiune din depozit era amenajat pe un teren ce a aparținut CAP Săcele), iar Municipalitatea a anunțat că se va ocupa de lucrări.
La momentul respectiv, planul Primăriei Brașov era să obțină modificarea anexei unei hotărâri de Guvern, astfel încât la fostul depozit să nu mai fie nevoie de lucrări complicate de închidere, ci de procedura simplificată (mult mai ieftină). Ba mai mult, tot atunci, Primăria Brașov anunța și că, după închidere, pe amplasamentul fostului depozit ar urma să se amenajeze cea mai mare zonă de agrement în aer liber din Brașov, pe 22 de hectare.
De altfel, și actualul primar a vorbit anul trecut de închiderea gropii conform procedurii simplificate, fără a menționa atunci că nu e de acord ca municipalitatea să închidă depozitul de deșeuri menajere de la Timiș-Triaj.
În zona Timiș – Triaj sunt două „dealuri” de deșeuri, dar nici unul nu este numai cu deșeuri menajere. În primă fază, la acestea au fost depuse deșeuri industriale. Abia în anii 1980, la unul dintre ele au început să fie depus gunoiul menajer, astfel că a trasa o „graniță” între „menajer” și „industrial” este imposibil.