Gravidele din judeţul Braşov şi judeţele învecinate vor beneficia de consultaţii şi de analize gratuite de urmărire a sarcinii, în regim ambulatoriu, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Dr. A. I Sbârcea”. Serviciile sunt asigurate pentru un număr de 2100 de gravie din regiune, în cadrul proiectului cu fonduri europene pentru screening prenatal, pe care Maternitatea Braşov îl desfăşoară în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, până în iulie 2023.
Servicii pentru gravidele din categorii vulnerabile
Proiectul, cu o valoare totală de 12.097.718,71 lei, este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Beneficiare ale screeningului prenatal vor fi un număr total de 2100 de viitoare mămici care locuiesc în Regiunea Centru, dintre care 57% fac parte din grupuri vulnerabile. Este vorba despre gravide care trăiesc în familii fără venituri, având sau nu copii în întreținere, gravide care trăiesc în gospodării formate dintr-un părinte unic cu copil, gravide migrante sau de origine străină, gravide de etnie romă sau provenind din comunități marginalizate, gravide cu dizabilități, fără adăpost sau care sunt afectate de excluziunea locativă.
1050 dintre gravidele care beneficiază de aceste facilităţi vor proveni din judeţul Braşov şi din judeţele învecinate. „Identificarea, recrutarea şi mobilizarea lor în vederea efectuării screeningului prenatal se realizează cu sprijinul autorităţilor publice locale şi al instituţiilor de asistenţă socială – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Braşov, serviciile publice de asistenţă socială de la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, ai căror angajaţi au cunoştinţă despre viitoare mămici care trăiesc în medii defavorizate”, a precizat Consiliul Judeţean Braşov.
Şapte pachete de servicii medicale de screening prenatal
Serviciile se vor acorda în cadrul unui centru de screening prenatal, înfiinţat la la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”. În cadrul centrului, în funcţie de necesităţile pacientelor, urmează să fie asigurate şapte pachete de servicii medicale specifice de screening prenatal, orientate către prevenţie, depistarea precoce a oricăror probleme, diagnostic și tratament. Pachetul 1 cuprinde supravegherea unei sarcini normale la gravidele care nu dețin documente medicale care să ateste existența în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei, infecției CMV. Pachetul 2 vizează supravegherea unei sarcini normale la gravidele care au antecedente personale patologice de rubeolă, toxoplasmoză, infecție CMV. Pachetul 3 se referă la screeningul prenatal care trebuie efectuat în perioada cuprinsă între săptămânile a 11-a şi a 19-a plus 6 zile. Pachetul 4 include supravegherea sarcinilor cu risc crescut de edem gestațional. Pachetul 5 se referă la supravegherea sarcinilor cu risc crescut de hiperemeză gravidică uşoară. Pachetul 6 este destinat altor riscuri, respectiv supravegherii şi evaluării gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III. Pachetul 7 include monitorizarea sarcinii cu risc crescut la gravidele cu tulburări de coagulare sau cu trombofilii ereditare și dobândite.
„Programul este gândit să asigure accesul facil şi gratuit la pachetele de asistență ale Casei Naționale Asigurări de Sănătate pentru gravide, pentru persoanele defavorizate, neasigurate, atât din mediul rural, cât şi din cel urban. Prin acest program se asigură accesul la consultații de specialitate obstetrică-ginecologie, analize de laborator, inclusiv investigații genetice de tipul amniocentezei, atunci când acestea sunt indicate. Programul permite dispensarizarea a peste 2000 de gravide din Regiunea Centru, pe o perioadă de doi ani, cu 1-3 consultaţii la cabinet şi cu posibilitatea de asistență și monitorizare a gravidelor din mediile defavorizate”, a precizat prof. univ. dr. Marius Moga, managerul proiectului.
Trei proiecte europene pentru Maternitatea braşoveană
„Servicii medicale de screening prenatal pentru 2100 de gravide din Regiunea Centru” este doar unul dintre cele trei proiecte cu fonduri europene aflate în implementare la Maternitatea Braşov. Celelalte privesc modernizarea, dotarea şi eficientizarea energetică a corpului de clădire înalt şi a celui de legătură din cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Braşov, proiect în valoare de peste 26,5 milioane de lei, precum şi gestionarea crizei COVID-19 în judeţul Braşov, în cadrul căruia Maternitatea figurează cu o finanţare de 2,7 milioane de lei destinată acoperirii cheltuielilor cu gestionarea pandemiei.
Trebuie subliniat faptul că la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” s-au executat în ultimii ani ample investiţii, fiind utilizate toate sursele financiare disponibile – fonduri europene, fonduri guvernamentale, fonduri accesate prin Banca Mondială şi finanţări din asigurate din bugetul Consiliului Judeţean Braşov. Acestea au vizat refacerea din temelii a clădirii vechi a Maternităţii, modernizarea cabinetelor din Ambulatoriu şi a saloanelor din clădirea nouă, precum şi dotarea cu echipamente, aparatură şi mobilier de cea mai bună calitate a tuturor secţiilor spitalului.