Site icon

Certificat verde COVID, obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani pentru a intra la restaurant, la piscină sau la spectacole împreună cu părinții. Ce teste rapide sunt acceptate și cât costă

De la începutul acestei săptămâni, în localitățile din România unde incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 3 la mie, mai poți avea acces în restaurante, baruri, spectacole, la piscină sau evenimente private – precum petreceri, nunți și botezuri – doar cu certificatul verde COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Dacă în privința adulților lucrurile sunt simple – se pot vaccina – copiii între 6 și 12 ani trebuie să se testeze – test rapid sau PCR – pentru a obține certificatul COVID și a își putea însoți părinții la restaurant, la un spectacol sau la o nuntă. Lucrurile sunt clare în privința testului PCR – orice astfel de test este acceptat pentru certificatul COVID – dar mai puțin clare în privința testelor rapide, unde sunt acceptate doar anumite teste. Care sunt acestea?
 

Ce trebuie să știi despre testarea pentru certificatul verde COVID:

  • Persoanele nevaccinate și cele care nu au trecut prin boală, precum și copiii între 6 și 12 ani, care nu se pot vaccina, au alternativa testării – RT-PCR sau test rapid antigen – pentru a descărca certificatul. Certificatul poate fi descărcat în cel mult 48 de ore de la testul rapid antigen și în cel mult 72 de ore de la testul PCR.
  • Singurii exceptați de la prezentarea certificatului verde COVID la intrarea în restaurant, săli de spectacole sau la evenimente private sunt copiii sub 6 ani.
  • Care sunt însă testele rapide acceptate pentru eliberarea certificatului? O întrebare aflată pe buzele multor români în ultimele zile.
  • Înainte de toate, trebuie știut că testele rapide cumpărate din farmacie și prelucrate acasă nu sunt recunoscute, deoarece pentru eliberarea certificatului COVID este necesar un test prelucrat de personal medical, într-o clinică sau laborator medical.
  • La fel de important de știut este că nu există un singur tip de test agreat – spre exemplu doar teste nazale sau doar teste salivare – ci toate tipurile de teste sunt acceptate, însă există o anumită listă de producători agreați de Comisia Europeană, listă valabilă și în România. Lista a fost publicată integral pe site-ul Ministerului Sănătății, a explicat pentru HotNews.ro secretarul de stat Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
  • Prețul unui test rapid începe de la 50-60 de lei și poate ajunge la 150-180 de lei, în clinicile din România, în timp ce prețul unui test RT-PCR variază între 200-400 de lei.

 

Lista testelor rapide acceptate pentru eliberarea certificatului verde COVID

Cele mai multe teste de pe lista de teste rapide antigen agreate de Comisia Europeană sunt cu prelevare nazală, însă pe listă se regăsesc și unele teste cu prelevare oro-faringiană (salivare), preferate de unii părinți deoarece sunt mai ușor suportate de către copii.

Lista testelor rapide antigen acceptate pentru eliberarea certificatului verde COVID-19 agreată de Uniunea Europeană și valabilă și în România (sursa: Ministerul Sănătății):

Mai multe detalii AICI.

Exit mobile version