Obiectele montate sub un arbore din curtea Bisericii Negre au devenit subiect de discuții pe rețelele de socializare. Oamenii încercau să își da seama ce sunt. Unii spuneau că ar fi obiecte decorative, alții că ar fi bănci, dar cert este că au fost ironizate, fiind comparate cu niște cârnați. Tot în curtea Bisericii Negre au apărut și porțiuni pavate, dar nu este vorba de lucrările de reabilitare a zonei (așa cum a spus un fost consilier local brașovean), ci doar de niște teste.
Pentru lucrările din zonă, Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov a obținut un aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Brașov, document în cre se arată că lucrările se derulează în perioada 18 august 2021 – 17 august 2023.
„Reparațiile se vor face numai cu materiale identice cu cele existente; nu se vor aduce modificări arhitecturii imobilului; nu se vor instala elemente noi sau rețele noi de instalații”, se arată în avizul direcției.
Pentru aceste lucrări, reprezentanții parohiei ar fi trebuit să obțină și o autorizație de construire, susține purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
„Lucrările de reparații la nivelul pavimentului în Curtea Johannes Honterus se fac în baza avizului emis de Direcția Județeană pentru Cultură Brașov, conform prevederilor art. 11, alin 2 și 4, din Legea nr. 50/1991. Finanțarea este făcută de Biserica Neagră, din fonduri proprii. Pentru aceste intervenții nu a fost depusă o solicitare de obținere a autorizației de construire, așa cum prevede legislația în vigoare”, a declarat Toarcea.
Reprezentanții Bisericii Negre explicat ce a fost montat sub arbore
Luni, reprezentanții Bisericii Negre au explicat și ce se întâmplă în zonă, precizând că lucrările privind pavimentul au fost avizate de DJC cu acordul nr. 94/18.08.2021.
„Mobilierul urban din acest model provizoriu, care include și lucrări ale sculptorului Virgil Scripcariu realizate înaintea pandemiei, va fi amplasat doar temporar. Sculptorul a propus, printre altele, un ansamblu de șezut în zona curții frecventată de elevii Colegiului Național Johannes Honterus, precum și un șotron de piatră”, au menționat reprezentanții Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Brașov.
Conform sursei amintite „pe o mică parte a curții este amenajat, din cheltuiala proprie a parohiei, un model provizoriu al întregului proiect câștigător al concursului de arhitectură din 2012, pentru a testa soluții tehnice și estetice care să poată fi aplicate ulterior întregii curți. Această secțiune respectă, de asemenea, specificațiile din proiectul elaborat de birourile de arhitectură Exhibit Arhitectura și ADNBA, proiect autorizat cu AC nr. 418/25.6.2012, care includea atât prezența mobilierului urban, cât și iluminatul curții. Pe acest perimetru, în cadrul modelului provizoriu, se testează două tipuri de paviment din pietriș stabilizat, pentru a afla comportamentul acestora în timp, confortul pentru utilizatorii pietonali, precum și integrarea în ansamblul urban. În măsura în care soluțiile testate se dovedesc a fi fiabile, în viitor se vor putea păstra și pe o suprafață largă în curtea Bisericii Negre”.
Reabilitarea Curții Bisericii Negre, un proiect de care se vorbește de mulți ani
Reamintim că în anul 2011 a fost organizat un concurs de arhitectură pentru reabilitarea Curții Bisericii Negre. Ulterior, municipalitatea brașoveană a preluat în administrare acest spațiu, a făcut descărcarea arheologică și a încercat să obțină o finanțare nerambursabilă pentru realizarea lucrărilor, conform proiectului amintit. Finanțarea nu a mai fost obținută, iar municipalitatea brașoveană a renunțat la administrarea spațiului. În continuare, Primăria Brașov susține că este interesată să se implice în acest proiect, dacă se identifică o formulă legală de colaborare cu Biserica Neagră.