Consiliul Local Braşov a aprobat ieri studiul de prefezabilitate pentru viitorul Spital de Boli Infecţioase de la Bartolomeu, care va aduce împreună actualele unităţi medicale din municipiu specializate de pneumoftiziologie şi pe infecţioase. În prezent, Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov funcţionează într-o clădire improprie pentru o astfel de unitate, pe strada Mihai Viteazu, iar Spitalul de Pneumoftiziologie funcţionează în sistem favilionar, în mai multe clădiri de pe dealul Warthe.
Potrivit arhitectului Redin Abduraman, care a prezentat pe scurt studiul, în faţa consilierilor locali, viitorul Spital de Boli Infecţioase va fi construit pe 43.000 de metri pătraţi şi va avea 279 de paturi, în saloane de unul şi două locuri. În caz de necesitate, numărul pe paturi poate fi extins la 324 de paturi.
„Noua unitate va fi una de excelență. Printre altele, va include spitalizare de zi, spitalizare continuă, un compartiment de primiri urgențe, cu linii de gardă pentru mai multe specialități, un ambulator, un bloc operatori, un dispensar TBC, o zonă de vaccinare, una de recuperare, o zonă educațională”, a declarat arhitectul.
Construirea noului spital ar însemna o investiţie de 73 de milioane de euro, dintre care 64 de milioane de euro, pentru partea de construcţie şi montaj. Fiind o sumă foarte mare, Municipalitatea a luat în calcul să atragă o finanţare prin Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. (PNRR).
Având în vedere că pentru a putea depune o cerere pe PNRR este nevoie ca proiectul să fie cel puţin în stadiul studiului de fezabilitate – după cum a subliniat ieri consilierul local Ciprian Chiricheş, primarul Allen Coliban a afirmat că în acest an va fi gata şi acest document. „Anul acesta studiul de fezabilitate va fi finalizat și depus, pentru a obține finanțarea nerambursabilă”, a declarat primarul Brașovului.