Site icon

Cu muncă voluntară și bani din donații, Spitalul Orăşenesc Victoria a fost redeschis după 10 ani. Aproximativ 20.000 de locuitori au scăpat de „naveta” până la Făgăraș

După mai bine de 10 ani cu ușile închise, Spitalul Orășenesc Victoria este pregătit să își primească pacienții la consultații și tratamente. La evenimentul de redeschidere care a avut loc joi a participat și premierul desemnat Dacian Cioloș, la invitația primarului USR Camelia Bertea. Pentru reabilitarea și funcționarea spitalului, administrația locală a alocat 152.000 de euro, iar din donații din partea firmelor, localnicilor și a românilor din diaspora au mai fost strânși 90.000 de euro. O mulțime de voluntari , împreună cu primarul, au lucrat cot la cot câteva luni de zile pentru a renova spațiile interioare. Spitalul își va desfășura activitatea în subordinea administrației locale din Victoria şi se va finanţa din venituri proprii. 

Desfiinţat în urmă cu 10 ani, o dată cu spitalele de la Codlea şi Săcele. Şi acestea două au reuşit să se repună în funcţiune în ultimii ani

Spitalul din Victoria a fost desființat în aprilie 2011, odată cu alte peste 60 de unități din toată țara, printre care spitalele din Codlea şi Săcele. Cele două din urmă s-au reînfiinţat şi de câţiva ani sunt la dispoziţia cetăţenilor. La Victoria, după închiderea spitalului, în clădire a funcționat o unitate medicală publică-privată, în baza unui contract de asociere între CL Victoria și o societate din Sibiu, contract care a încetat la finele lunii mai. 

 „Era o situație destul de defavorizantă pentru orașul nostru, pentru că nu acoperea decât o paletă restrictivă de servicii medicale. Mai exact, două specialități: fizioterapie și boli interne. Este totuși un oraș cu 8.000 de locuitori, iar dacă adăugăm și locuitorii comunelor aferente, suntem undeva la 20.000 de oameni care am rămas fără spital. Cetățenii au fost nevoiți să facă naveta la cel mai apropiat spital, la Făgăraș, care se află la o distanță de 30 km, iar pentru alte afecțiuni mai grave, la Brașov, la 110 km distanță față de Victoria. Nu mai spunem despre problemele cu transportul”, a declarat primarul orașului Victoria, Camelia Bertea.

După demersurile birocraţie pentru redeschiderea spitalului din Victoria, primarul a reuşit să strângă în jurul său mai multe forme, care au făcut sponsorizări şi donaţii necesare pentru amenajarea și dotarea unităţii medicale. 

 

 

„Avem în spital aparatură nouă de peste 90.000 de euro, sponsorizate de firmele din oraș. De exemplu, firma Purolite a oferit sponsorizare de 75.000 euro pentru întreaga bază de recuperare de la balneologie și terapie. Alți sponsori sunt Saga, Maxam, Carmolimp, dar lista este mult mai lungă. Nu în ultimul rând, au contribuit și oameni inimoși, care au contribuit cu sume importante pentru acest spital. Din păcate, de la Guvern nu am primit nici un lei pentru spital, ceea ce nu mi se pare normal în actualul context pandemic”, a spus primarul Camelia Bertea.

50 de paturi, șapte specializări și cameră de gardă pentru urgențe 

Noua structură a spitalului a fost aprobată de către Ministerul Sănătății. unitatea medicală urmând să aibă 50 de paturi pentru spitalizare continuă și 27 de paturi pentru spitalizare de zi. În acest moment sunt disponibile 38 de paturi, iar alte 12 sunt în curs de operaționalizare. 

„Specialitățile pe care le-am propus noi sunt: chirurgie, boli interne, fiziokinetoterapie, pediatrie, ginecologie, cardiologie, endocrinologie – unde avem deja personal medical identificat. De asemenea, avem asistenți medicali și infirmieri în zonă, urmând ca pe parcurs să completăm și cu alte specialități”, a continuat Camelia Bertea. 

Spitalul are 36 de salariați contractele de muncă fiind semnate în 13 octombrie. Din 18 octombrie se vor mai angaja 9 persoane, iar de la 1 noiembrie vor mai fi încadrate 25 de persoane.

Spitalul orășenesc Victoria a fost deschis pentru prima dată în 1974, în urma unui ordin al Ministerului Sănătății, iar în 1980 a fost dată în folosință o clădire nouă pentru serviciile medicale de care beneficiau locuitorii din zonă. Din 2006, în acest spital îngrijirile medicale s-au axat mai mult pe tratarea cazurilor cronice, astfel că denumirea a fost de Spitalul de Boli Cronice Victoria.

 

Exit mobile version