Municipiul Brașov a rămas singura localitate din județul Brașov care nu a început proiectul de închidere depozitelor neconforme de deșeuri, așa cum se solicită printr-o decizie a Curții Europene de Justiție din anul 2018. Obligația Municipiului Brașov este să închidă depozitele de deșeuri de la Timiș Triaj (este vorba de două „dealuri” de deșeuri, unul industriale, iar celălalt de deșeuri menajere). Până acum, autoritățile locale brașovene au motivat această decizie prin faptul că nu este reglementată situația juridică a terenurilor, dar și prin faptul că respectivele depozite sunt inerte și că închiderea conform procedurii clasice, care ar implica inclusiv mutarea unei cantități mari de deșeuri, ar presupune costuri mari.
Cele două probleme au fost rezolvate între timp. Astfel, suprafața de teren pe care sunt depozitele care nu era în proprietatea municipalității brașovene au fost predat Brașovului de Municipiul Săcele (terenul era în proprietatea CAP Săcele). De asemenea, în luna iunie a acestui an, Ministerul Mediului a emis Ordinul de ministru prin care este permisă folosirea soluțiilor alternative pentru închiderea mai multor depozite de deșeuri din România, inclusiv a celui de la Brașov. Altfel, spus, municipalitatea brașoveană poate face o „închidere simplificată”, care presupune costuri mult mai mici.
Opinia Primăriei Brașov: Fin – Eco va trebui să primească terenul depozitului de deșeuri menajere
Cu toate acestea, proiectul de închidere a celor două depozite nu a intrat „în linie dreaptă”, pentru că Primăria Brașov are în plan să „împartă costurile” cu firma care deține depozitul ecologic de deșeuri. Mai exact, vineri, într-o conferință de presă, primarul Brașovului, Allen Coliban, a anunțat că „obligația închiderii depozitului deșeuri menajere de la Timiș Triaj a fost și este a operatorului Fin-Eco, asumată ca parte a procesului de autorizare a depozitului ecologic (când a început construirea acestuia – n.r.). Problema este că terenul pe care este această groapă (cea de deșeuri menajere din Timiș – Triaj) aparține municipalității. În luna octombrie vom veni cu soluția juridică care va permite companiei Fineco să își ducă la final obligațiile. Mai exact, vom transfera temporar către Fin – Eco, pentru ca ei să poată închide acest depozit. Fin – Eco trebuie să vrea să preia această investiție. Vom lucra în paralel: noi închidem depozitul de deșeuri industriale, iar ei pe cel de deșeuri menajere”.
Pe de altă parte, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului, Ciprian Băncilă, Primăria Brașov a depus deja mai multe documente pentru închiderea simplificată a depozitului de deșeuri industriale, însă nu a fost transmis la agenție niciun act referitor la cel de menajere.