Site icon

Dovleacul de Halloween nesculptat poate fi 100% RECICLAT 

Octombrie este, în fiecare an, o lună a „masacrului dovlecilor”, după ce sărbătoarea Halloween sau All Hallows (în română: Ziua tuturor Sfinților) a fost adoptată de o lume întreagă. Distracția și decorurile spectaculoase se transformă, de fiecare dată, în mii de tone de deșeuri care ajung la gropile de gunoi. Specialiștii în reciclare ai companiei de salubritate Brai-Cata spun, însă că dovlecii pot fi refolosiți și reciclați 100%, prin diverse metode, mai ales dacă nu au fost sculptați.

Pe 31 octombrie se sărbătorește în fiecare an Halloween, așa că dovlecii sculptați sau pictați, vrăjitoarele zburătoare și pânzele de păianjen devin decor pentru case, curți, restaurante și magazine. Până aici nu există nicio problemă pentru mediu, dacă aceste decorațiuni sunt cele folosite și în anii precedenți. Probleme apar atunci când decorurile, și mai ales dovlecii naturali ajung în containerul pentru deșeuri menajere și, ulterior, la groapa de gunoi.

„De cele mai multe ori, aruncarea dovleacului în același container cu deșeurile menajere este opțiunea la îndemână, dar aceasta nu face decât să mărească inutil cantitatea de deșeuri ajunsă în depozitele pentru deșeuri mixte reziduale. Fiind vorba despre un produs 100% vegetal, acesta poate fi refolosit complet după încheierea sărbătorii, sub formă de preparate culinare sau ca hrană pentru pământ, dacă este depozitat în compostor. În primul caz, însă este nevoie de un dovleac întreg, nesculptat, care să nu își modifice calitățile în perioada în care a fost utilizat ca decor. Pentru distracția întregii familii dovlecii pot fi transformați în obiecte de speriat și dacă le pictăm coaja sub formă de măști de groază”, este de părere managerul companiei de salubritate Brai-Cata, Bogdan Constantinescu.

Specialistul a făcut o listă cu 10 opțiuni prin care dovleacul de Halloween poate fi reciclat în totalitate:

GĂTIREA DOVLEACULUI

COMPOSTAREA

REFOLOSIREA

 

Exit mobile version