Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a avut, vineri, prima prelevare de țesuturi și organe din acest an. Patru pacienți din România au primit şansa la viaţă, în urma prelevării de la un pacient în vârstă de 21 de ani, aflat în moarte cerebrală, pentru care familia și-a dat acordul să devină donator.
Pentru intervențiile de prelevare, la Spitalul Județean Braşov au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni , IuBCvT Tg. Mureș, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca şi de la Banca de Ţesut Spitalul Clinic Colentina. Astfel, patru români au primit şansa la viaţă prin transplant de cord, ficat şi rinichi, iar şi mai mulţi vor avea o viaţă mai bună prin transplant de ţesuturi osteotendinoase şi de cornee.
„Într-o perioadă extrem de dificilă, în care eforturile sistemului sanitar din România sunt concentrate pentru menţinerea sub control a pandemiei COVID 19, în preajma Zilei Europene a donării şi transplantului de organe, vineri, 8 octombrie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brașov a avut loc prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an de la un tânăr pacient de 21 de ani, aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a ales să spună DA pentru donarea de organe. Sincere condoleanţe, mulţumiri şi profund respect familiei greu încercate care şi-a găsit puterea de a transforma propria durere într-o minune pentru semenii lor. Decizia plină de emoţie şi generozitate a familiei şi efortul colectiv al echipei de coordonare a spitalului din Braşov, Dr. Simona Gălbineanu – kdp şi Dr. Dragoş Grusea – coordonator transplant, au făcut posibil ca activitatea de transplant să continue şi în această perioadă dificilă pentrun întreg sistemul sanitar. Echipele medico-chirurgicale complexe au fost mobilizate de acelaşi scop: salvarea oamenilor a căror unică şansă este un transplant”, au transmis reprezentanții Agenției naționale de Transplant.
În urma acordului pe care şi l-a dat familia tânărului aflat în moarte cerebrală, un pacient de 39 de ani a beneficiat de intervenţia salvatoare de transplant cord realizată de echipa condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu în cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureş.
La Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, un alt pacient va putea spune că s-a născut a doua oară în urma transplantului hepatic realizat de echipa coordonată de prof. dr. Vladislav Braşoveanu.
Un adevărat maraton pentru viaţă a fost realizat la sfârşitul săptămânii şi de echipele Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, care au încheiat cu succes intervenţiile de transplant renal, intervenţii care au redat bucuria pentru alţi doi români aflaţi în suferinţă.
Doi oameni îşi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee realizate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice București .
Un număr şi mai mare de pacienţi vor avea posibilitatea să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii prin transplant de ţesut osteotendinos, datorită efortului deosebit al echipei Băncii de Ţesut Colentina, potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant.
Prima prelevare de organe la Centrul de Transplant al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a avut loc în decembre 2019, când rinichii unui donator în moarte cerebrală au salvat alte două persoane.