Site icon

FOTO. Spitalul Regional Brașov, mai ieftin decât în primăvară. A fost stabilită valoarea, capacitatea, structura dar mai rămâne de găsit și finanțarea

După mai multe luni de amânări, Studiul de fezabilitate pentru noul Spital Clinic Regional Brașov a fost finalizat. De altfel, datele finale privind proiectul au fost prezentate vineri, într-o conferință de presă, de către consultantul care a realizat documentul. Astfel, valoarea estimată a lucrărilor de construcție a spitalului este estimată la  440 de milioane de lei, iar  valoarea echipamentelor la 50 milioane de euro. Această valoare este semnificativ mai mică decât cea anunțată în primăvara acestui an de primarul Brașovului, Allen Coliban. Mai exact, reprezentantul Primăriei Brașov a anunțat în prima parte a acestui an că valoarea estimată a proiectului este de 500 – 600 milioane de euro. Tot vineri a fost anunțat și termenul de finalizare a proiectului: anul 2028.

Noul spital al Brașovului va avea o capacitate de 972 de locuri, dintre care 56 pentru spitalizarea de zi. Unitatea sanitară brașoveană va avea o capacitate de tratare de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu. 

După ce studiul de fezabilitate va fi evaluat de către Municipalitate și Ministerul Sănătății, documentul va fi dezbătut cu specialiștii în sănătatea publică, pentru ca, după finalizarea acestor discuții, să fie supus aprobării Consiliului Local.

Sturdiul de fezabilitate a fost elaborat de consorțiul de firme PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP.

Ministerul Sănătății va trebui să se ocupe de finanțare 

Conform declarației primarului Brașovului, investiția, inclusiv finanțarea, va fi preluată de Ministerul Sănătății. 

„Soluții de finanțare vor fi și există, ar trebui identificate și găsită rețeta potrivită pentru fiecare proiect în parte, cu atât mai mult cu cât vorbim despre PNRR, pe de o parte, care are o dimensiune medicală, vorbim de viitorul Program Operațional Sănătate și vorbim inclusiv de posibilitatea unui parteneriat public privat între minister și entități private, care să ducă această investiție pe un orizont mai lung de timp. Din ultimele informații pe care le am de la Ministerul Sănătății, soluția va fi cel mai probabil un mix de surse de finanțare”, a anunțat primarul. 

Exit mobile version