Masca de protecție va fi obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise în localitățile în care rata de infectare este de peste 6 la mie, potrivit noilor măsuri adoptate sâmbătă de Guvern. Pe de altă parte, secretarul de stat Raed Arafat a anunțat în briefingul de presă că vor fi și excepții, daând ca exemplu activitățile sportive în parc. Mai multe excepții de la obligația purtării măștii ar urma să fie decise luni prin ordin comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Afacerilor Interne.
La peste 6 la mie masca va fi obligatorie, dar vor fi si exceptii la anumite activități. Asta veti vedea luni când se va emite ordinul Ministrului Sănătății și Ministrului Afacerilor Interne care vor stabili și excepțiile, unde nu se poartă – de exemplu dacă sunt activități sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta, dar în zonele aglomerate unde este risc de infecție va fi obligatorie. Sperăm că ordinul să apară în cadrul zilei de luni.”, a dec larat sâmbătă.”, Raed Arafat.
Guvernul a adoptat sâmbătă prin Hotărâre noile reglementări și interdicții decise în data de 30 septembrie de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Pentru a intra în vigoare noile măsuri adoptate prin această Hotărâre de Guvern, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului București (CMBSU) se va reuni sâmbătă pentru a adopta noile reglementări pentru București.
La fel, pentru a intra în vigoare în țară, trebuie adoptate aceste măsuri și de fiecare Comitet județean pentru Situații de Urgență.
- “Se propune ca în toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, să fie instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise și deschise.”
- abilitarea ME și MS pentru modificarea Ordinului comun nr 5196/1756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată.
- utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori
- majorarea cantităților stocurilor de urgență medicală cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.
- modificarea și completarea măsurilor adoptate la nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori în sensul permiterii desfășurării activităților cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în cazul restaurantelor barurilor, cluburilor și discotecilor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, instituțiilor de cultură, evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințelor, sălilor de sport și/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.
- obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise în cazul incidenței la 14 zile mai mare de 6/1000 de locuitori.
- exceptarea persoanelor de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.
- permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, la evenimentele sau activitățile organizate și desfășurate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.