Consilierii locali brașoveni nu au aprobat nici vineri noua organigramă a Primăriei, propusă de primarul Allen Coliban. A fost a treia tentativă de aprobare a organigramei, după ce aceasta a fost respinsă în ședința ordinară din 29 septembrie și în cea extraordinară din 4 octombrie. Noua organigramă modificată a primit aviz negativ în comisiile de specialitate ale Consiliului Local Brașov. În ședința de plen au votat pentru aprobarea noii organigrame 12 consilieri, iar alți 15 au votat împotrivă.
Organigrama prezentată în ședința de plen extraordinară din 16 octombrie a fost puțin diferită față de variantele din 29 septembrie și 4 octombrie, unele posturi fiind „mutate” de la un departament/serviciu/ direcţie la altul. În schimb, numărul posturilor noi a rămas neschimbat: 65.
Apelul primarului: „Este obligația Consiliului Local să asigure funcționarea unor servicii”
În timpul ședinței de plen, primarul Brașovului, Allen Coliban, le-a transmis aleșilor că sunt obligați să „să asigure funcționarea unor servicii”.
„Vreau să vă amintesc faptul că potrivit Codului Administrativ este obligația Consiliului Local să asigure funcționarea unor servicii. Vorbim despre educație, tineret, sport, pentru care nu avem structuri în subordinea Primăriei. Noua organigramă vine să regleze aceste aspecte. De asemenea, am avut discuții în comisii, care, după ședința anterioară au solicitat să mărim numărul de posturi la Investiții și la Urbanism. Am suplimentat posturile respective, în ceea ce privește Investițiile. Vă rog să țineți cont că investițiile au două dimensiuni. O dimensiune este cea a investițiilor propriu-zise, iar alta privește urmărirea implementării celor finanțate din fonduri europene. Prin urmare, capacitatea noastră de a derula investiții este dată de suma celor două departamente: Serviciul Investiții și Serviciul derulare și Implementare Proiecte. Primăria Brașov are în implementare peste 170 de proiecte, aflate în diferite stadii de implementare, iar acesta motivul pentru care avem nevoie de resursă umană. Cred că trebuie ca toți să fim clarificați, pentru că altfel nu facem decât să blocăm politic funcționarea Primăriei. În ceea ce privește autorizările, înființăm acel birou unic și suplimentăm posturile de la autorizări construcții”, a declarat Coliban.
Primarul a prezentat și „un studiu comparativ care ia în calcul numărul de angajați ai primăriilor, raportat la populație”:
„Primăria Cluj Napoca are 1.950 de posturi în organigramă, raportul fiind de unu la 296 locuitori. Timișoara are 640 de posturi, iar raportul este de unu la 498. Oradea are 587 de posturi, raportul fiind de unu la 335. La Brașov sunt 335 de posturi, iar raportul este de unu la 755. Deci, de departe, atât în cifră brută, cât și raportării la populație, organigrama noastră este una suplă, iar pe anumite direcții este subdimensionată”.
PSD: noua organigramă să fie lansată în dezbatere publică
La rândul său, liderul Grupului PSD din Consiliul Local Brașov, Lucian Pătrașcu, a afirmat că social-democrații consideră că organigrama propusă de primar nu este „eficientă și oportună”:
„Această majorare a organigramei cu 65 de persoane, echivalentul a 20%, din care rezultă o cheltuială de aproape 1,1 milioane de euro pe an nu este necesară și oportună. Modul în care au fost repartizate cele 65 de posturi noi, dintre care 7 directori, 6 șefi de serviciu nu eficientizează fiecare direcție, serviciu și birou. Șa Serviciul Autorizări Construcții sunt prevăzute trei posturi noi, dar mai există și un post vacant, potrivit actualei organigrame. Considerăm că prin înființarea celor trei posturi noi nu contribuie la o creștere serviciilor către cetățeni. acest proiect să intre în dezbatere publică. Nu cred că 30 de zile se va bloca Primăria. Cred că brașovenii au dreptul să își exprime punctul de vedere”, a argumentat Pătrașcu.
Chiar dacă edilul nu a spus -o „cu subiect și predicat”, ideea dezbaterii publice a organigramei nu a fost agreată de primar. Acesta a menționat că lansarea în dezbatere publică a unor proiecte de hotărâre este reglementată prin Codul Fiscal. „În ceea ce privește dezbaterea, în cazul de față, organigrama nu este ceva bătut în cuie sau scrisă în piatră. În elaborarea organigramei am preluat nemulțumirile cetățenilor”, a mai spus primarul.
PNL: e nevoie de discuții și în afara ședințelor Consiliului Local
La rândul său, viceprimarul Sebastian Rusu (PNL) a precizat că liberalii din Consiliul Local Brașov nu consideră că organigrama propusă de primar va duce, în mod automat, la o creștere a performanței.
„Un număr mai mare de angajați nu duce automat la performanță. De asemenea, în documentații nu găsim impactul bugetar detaliat. De asemenea, nu regăsim posturi în plus la Direcția Tehnice. Cred că trebuie să discutăm această organigramă nu doar în ședințele de Consiliu Local. În ceea ce privește numărul de angajați de la anumite primării, acolo sunt incluse și activități externalizare de noi. În Brașov, Direcția de Asistență Socială are 834 de angajați. Poliția Locală are 250 de angajați. Serviciul Public Local de Termoficare are 65 de angajați. Serviciul de Piețe are 57 de angajați. Dacă le cumulăm, trecem de 1.000 de salariați”, a declarat Rusu.
„În ceea ce privește bugetul, explicația a fost oferită în ședința anterioară. Legat de discuții, dumneavoastră ați venit în luna iunie cu o propunere de organigramă, dar nu ați fost deschis dialogului pentru ca organigrama să fie îmbunătățită. Înaintea ședinței ordinare din 29 septembrie, inițial ați fost de acord cu organigrama, în comisii, apoi v-ați răzgândit”, i-a răspuns primarul.
Discuțiile referitoare la noua organigramă au durat aproximativ 20 de minute, iar după respingerea acesteia, primarul nu a anunțat care va fi „pasul următor”.