VIDEO. Ursoaica cu pui din zona Stejăriș s-a lăsat prinsă. Ea a fost mutată la mare distanță de Brașov

După aproximativ două săptămâni, ursoaica cu pui din zona Stejăriș a fost capturată și mutată în alt fond cinegetic. Ursoaica, în vârstă de aproximativ 8 ani avea aproximativ 110 kilograme, iar puii erau din acest an, având în jur de 8 luni. După măsurarea și cântărirea celor patru animale capturate, ursoaicei i-a fost montat un sistem de urmărire cu GPS și întreaga familie fost transportată într-un fond cinegetic aflat la câteva sute de kilometri de Brașov,  în zona Caraș Severin, unde a fost eliberată, marți dimineața. Pentru ca ursoaica să poată fi eliberată la câteva sute de kilometri de Brașov a fost obținut acordul gestionarului respectivului fond cinegetic. Traseul ursoaicei va fi monitorizat permanent prin sistemul cu GPS, astfel încât să poată fi anticipată o eventuală apropiere de zonele locuite. 

Capturarea și relocarea ursoaicei a fost gestionată de Garda Forestieră, împreună cu  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură  (INCDS) „Marin Drăcea” și cu Direcția pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor din Codlea (care administrează  adăpostul de câini din localitate). 

Decizia de capturare, tranchilizare și relocare a fost luată de comisia formată prin dispoziție de primar, respectiv, un reprezentant al Primăriei Brașov, unul al Gărzii Forestiere, unul al Jandarmeriei și medicul de veterinar cu care Primăria Brașov a încheiat contractul de asistență medicală pentru astfel de situații.  

Conform declarației primarului municipiului Brașov, Allen Coliban, pentru capturarea ursoaicei au fost folosite două tipuri de cuști, aflate în proprietatea  INCDS.

„Avem în procedură de achiziție două cuști ale noastre, astfel încât să putem opera cu infrastructură proprie. Până când le vom avea, până vom finaliza această achiziție, beneficiem de suportul și de ajutorul celor de la ICAS (vechea denumire a INCDS). Avem la ora actuală mai multe exemplare de urs care vin frecvent în zona locuită. Le luăm unul câte unul, de la caz la caz. Aceasta a fost prima intervenție și poate cea mai importantă, pentru că vorbim despre un exemplar despre care se spunea că ar fi cantonat în zona cartierului Șchei, adică între case, și era esențial să-l extragem din această zonă. Următoarele vor fi cele care revin în mod repetat, în primul rând ursoaice cu pui. Vorbim despre cartierele Șchei, Noua, Răcădău, Carierei”, a declarat Allen Coliban. 

1 Trackback / Pingback

  1. VIDEO. Ursoaica cu pui din zona Stejăriș s-a lăsat prinsă. Ea a fost mutată la mare distanță de Brașov – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.