Avocatul Poporului s-a sesizat în oficiu în urma incidentului care a avut loc luna trecută la Consiliul Local Brașov, când viceprimarul Flavia Boghiu a cerut ca doi jurnaliști să fie dați afară din sală de la o ședință a deliberativului local, pe motiv că nu depuseseră o cerere, cu 24 de ore înainte, pentru a lua parte la întâlnire.
Avocatul Poporului a analizat faptele relatate inclusiv de presă și a emis, la începutul acestei săptămâni, o recomandare către primarul Allen Coliban, căruia, îi comunică faptul că autoritățile publice nu pot interzice în niciun fel accesul reprezentanților mass-media la acțiunile publice organizate de Primărie și Consiliul Local.
„Primarul Municipiului Braov, judetul Braov, în exercitarea atribuțiilor conferite de legislația în vigoare, va proceda la luarea măsurilor legale care se impun pentru diseminarea la nivelul conducerii autoritații publice locale, precum și la nivelul membrilor Consiliului Local Brasov a informațiilor privind dispozițiile legale conform cărora autoritățile și instituțiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masă la acțiunile publice organizate de acestea, în scopul prevenirii unor limitări ce pot aduce atingere caracterului public al ședințelor consiliului local. Primarul Municipiului Braşov, județul Brașov, va informa Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brașov, asupra măsurilor dispuse privind comunicarea prezentelor informații”, de arată în documentul emis luni de Biroul teritorial al instituției Avocatului Poporului.
Primăria a dat vina pe preşedintele de şedinţă
Înainte de a emite această recomandare, Avocatul Poporului a solicitat, prin biroul teritorial de la Brașov, și un punct de vedere din partea primăriei, cu privire la cele întâmplate la ședința de Consiliu Local din data de 4 octombrie. Într-un răspuns transmis instituției, la data de 19 octombrie Primăria Brașov a „aruncat” vina pentru incidentul de la şedinţa de Consiliu Local de acum o lună, în „curtea” preşedintelui de şedinţă de CL de atunci, Alexandra Crivineanu.
„Situaţia la care se face referire a avut loc în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Braşov, condusă de către un preşedinte de şedinţă, ales de către plenul Consiliului Local”, se arată în punctul de vedere formulat de Primăria Braşov.
De asemenea, administraţia locală a făcut referire şi la regulamentul de organizare al şedinţelor, precum şi la Codul Administrativ. Acest punct însă, fusese „demontat” încă de la momentul producerii incidentului din CL, chiar de către secretarul municipiului Braşov, Adriana Trandafir.
„Dacă îmi permiteţi, din câte îmi aduc aminte, la articolul la care aţi dat citire este vorba de a lua parte la luarea cuvântului, nu la participarea în sine. Pot sta în sală, nu e nicio problemă, dar pentru a lua cuvântul trebuiau să facă cerere în scris, pentru a putea verifica acele condiţii pe care le avem în regulament”, a explicat atunci secretarul municipiului.
Transparenţa, într-o intepretare personală a viceprimarului Flavia Boghiu
Reamintim că la şedinţa Consiliului Local din data de 4 octombrie, viceprimarul Flavia Boghiu a dat o interpretare personală conceptului de „transparenţă”, cerând ca cei doi ziarişti care se aflau în sală, pentru a lua parte la şedinţă, să plece. Viceprimarul a declarant atunci că pentru a putea lua parte la şedinele Consiliului Local, „persoanele interesate” trebuie să facă o cerere cu cel puţin 24 de ore înainte, ceea ce în acest caz nu s-a întâmplat.
Lămuririle pentru Flavia Boghiu au venit din partea secretarului municipiului Braşov, Adriana Trandafir, care i-a explicat că, în fapt, articolul pe care viceprimarul l-a citat pentru a-şi argumenta cererea de „evacuare” a celor două persoane din sală se referă la situaţiile în care invitaţii doresc să ia cuvântul sau au diferite intervenţii pe ordinea de zi.