Site icon

Recomandarea OMS după prima zi de evaluare a situației din Brașov: „Este important ca spitalele să aibă materiale suficiente, paturi suficiente şi personal suficient”

Delegația Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a venit în țara noastră, pentru a oferi consultanță autorităților române în lupta împotriva coronavirusului a ajuns luni și la Brașov, la invitația deputatului Cristina Vecerdi (PNL) – fost coordonator al UPU-SMURD Brașov. În prima zi a vizitei, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au mers la Maternitatea Brașov, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, dar și la centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor.  Pe agenda delegației s-au mai aflat și vizite la Spitalul municipal Săcele. 

În schimb, nu a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase, cel care la începutul pandemiei a fost primul spital COVID din județul Brașov. De asemenea, vizite nu au fost organizate nici la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și nici la cel de Neurologie și Psihiatrie, unități sanitare la care se tratează pacienți cu noul coronavirus. 

Pentru astăzi, 9 noiembrie, sunt programate discuții cu reprezentanții comunităților defavorizate din Gârcini (municipiul Săcele) și comuna Apața, pentru a vedea cum este gestionată pandemia în zonele în care locuiesc persoane foarte sărace. 

Recomandare OMS: este foarte important să se facă testări cât mai devreme

La Centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor, reprezentanta OMS, dr. Heather Papowitz, specializată în management de criză a dat și o scurtă declarației presei. Ea a amintit despre importanţa testării şi a diagnosticării precoce a infecţiilor cu COVID-19, astfel că a cerut atât medicilor, cât şi cetăţenilor, „disponibilitate şi deschidere spre testare”.

„Este foarte important să se facă testări cât mai devreme, iar cei pozitivi să primească îngrijire cât mai repede”, a spus specialista OMS.

 Reprezentanta OMS a amintit că este în România de câteva săptămâni, perioadă în care a încercat să obțină o imagine cât mai detaliată a situației din țara noastră: 

„După cum ştiţi, sunt aici de câteva săptămâni, mă întâlnesc cu comunităţi şi diferiţi stake-holderi şi oameni care iau decizii. Am văzut multe lucruri, am vorbit cu mulţi oameni, dar acum vrem să ne întoarcem şi să aprofundăm cunoştinţele şi să vedem câteva dintre soluţiile identificate în lupta cu pandemia, să vedem dacă într-adevăr funcţionează în teren. Azi am avut câteva discuţii foarte bune cu domnul prefect şi cu directorul DSP şi sunt câteva provocări şi soluţii pe care le-am identificat”. 

„Oamenii din spital fac o treabă extraordinară”

Delegaţia a vizitat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, iar concluziile au fost că acestea s-au descurcat bine în pandemie, până acum.  

„Ne-am uitat puţin la sistemul medical, pornind de la spitale. Trebuie ca medicii să aibă toate echipamentele de care au nevoie ca să îi diagnosticheze devreme pe oameni şi să lucreze cu ei, să comunice cu ei, să se vaccineze. Am fost la Spitalul Judeţean şi am discutat cu medicii de acolo, cu managerul de spital, şefii de secţii, cu cei de la farmacie şi ştim că ei lucrează non-stop, cu unitatea de urgenţă plină, cu paturile pline în spital. Este important să aibă materiale, să aibă paturi suficiente şi personal suficient. Acestea sunt toate nişte provocări mari, însă oamenii din spital fac o treabă extraordinară. Am fost şi la Maternitate şi am vorbit cu personalul de acolo despre sarcina în COVID. Coronavirusul sporeşte riscurile atât pentru mamă, cât şi pentru copil, de aceea este foarte importantă vaccinarea, pentru a oferi un grad mai mare de protecţie în această perioadă (a sarcinii, n.r). Am fost impresionată să văd şi munca pe care o fac angajaţii de la acest spital”, a încheiat reprezentanta OMS.

Aceasta s-a declarat satisfăcută şi de centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor şi spune că a fost bucuroasă să vadă că oamenii stăteau la coadă aici, pentru a intra la vaccinare.

Pe de altă parte, directorul DSP Brașov, Claudia Bularca a declarat că a prezentat delegației OMS situația reală din Brașov și a amintit că instituția pe care o conduce s-a implicat în extinderea capacităților de testare și de vaccinare. 

 

Exit mobile version