Primăria Brașov va organiza un concurs internațional de proiecte pentru reamenajarea Pieței Sfatului. Până la sfârșitul anului, Municipalitatea pornește procedura de achiziție a serviciilor de proiectare necesare reamenajării, într-un parteneriat cu Ordinul Arhitecților de România (OAR). Valoarea estimată a serviciilor de proiectare și a premiilor acordate este de 1.598.527, la care se adaugă TVA, anunță Primăria Brașov.
Piaţa Sfatului nu a mai trecut printr-un proces de reamenajare de la sfârşitul anilor 80
Conform temei de proiectare realizate de OAR, obiectivul concursului constă în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectând patrimoniul construit, ținând cont de toate etapele istorice prin care a trecut această piață și în acord cu valoroasele elemente de peisaj. Corelat cu această intenţie, municipalitatea își propune și să identifice o viziune preliminară pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a Cetăţii Braşovului, care să ţină cont de spaţiile urbane deja amenajate şi care să le prefigureze un sens comun. Această viziune ar trebui să demonstreze valabilitatea propunerilor de amenajare din Piaţa Sfatului în raport cu întreaga zonă a Cetăţii Braşovului, pentru o perioadă cât mai lungă de timp, susțin reprezentanții Municipalității.
„Brașovul este cel mai vizitat oraș turistic din România după București, iar punctul zero al Brașovului este reprezentat de Piața Sfatului. Acest simbol al Brașovului nu a mai trecut printr-un proces de renovare, de reamenajare, de reabilitare, de la finalul anilor ’80. Considerăm că este momentul ca acest proces să se întâmple. Dar nu oricum, ci printr-un concurs internațional de soluții, un concurs care să fie jurizat de arhitecți cu experiență de la nivel național și internațional, concurs pe care îl vom lansa în aceste zile. Am semnat documentația de începere a acestei proceduri de atribuire, urmează ca Ordinul Arhitecților din România să-și desemneze membrii în viitorul juriu, iar săptămânile următoare să facem anunțul public către toți cei interesați să participe la acest concurs”, a declarat Allen Coliban, primarul Brașovului.
Participanţii la concurs ar trebui să regăsească potenţialul maxim pentru fiecare dintre necesităţile Pieţei Sfatului – comerţ, cultură, loisir, divertisment, civism, locuire şi să le reinstituie, ca primă promisiune pentru dezvoltarea coerentă a întregii cetăţi a Braşovului.
În plus faţă de acest deziderat, soluţiile imaginate ar trebui să ia în considerare criteriul sustenabilităţii, care presupune folosirea acestei amenajări pentru o lungă perioadă de timp, precum si un consum limitat de resurse destinat întreţinerii curente a pieţei. Conform programului stabilit împreună cu Ordinul Arhitecților din România, până la sfârșitul săptămânii viitoare OAR va fi stabili membrii juriului, iar până la sfârșitul anului va fi lansat concursul de soluții.
În lunile februarie și martie se va face vizita pe teren și se va răspunde la toate clarificările necesare, pentru ca la începutul lunii aprilie să fie termenul limită pentru depunerea proiectelor. În termen de 10 zile, membrii juriului vor stabili câștigătorul concursului și ocupanții locurilor II și III.
Criteriile de atribuire, stabilite prin tema de proiectare, sunt satisfacerea necesităţilor funcţionale arhitectural-urbanistice, 60% din evaluarea finală (maximum 60 puncte), și valoarea arhitectural-artistică adăugată, 40% din evaluarea finală (maximum 40 puncte).
În ceea ce privește ,,Satisfacerea necesităților funcțional arhitectural-urbanistice”, vor fi punctate:
- criteriul funcţional – maximum 20 puncte, în cadrul căruia se vor puncta scenariile de utilizare şi rezolvarea sinergică a funcţiunilor propuse pentru piață, din punct de vedere urbanistic şi arhitectural;
- criteriul tehnic, maximum 20 puncte, în care se va puncta fezabilitatea soluţiilor propuse, sustenabilitatea şi durabilitatea acestora, și criteriul financiar, tot cu maximum 20 puncte.
Referitor la criteriul ,,Valoarea arhitectural-artistică adăugată” vor fi punctate:
- viziunea de dezvoltare a zonei „Cetate”, maxim 10 puncte;
- statutul de reper şi atmosfera generală a intervenţiei, maxim 20 puncte;
- calitatea şi claritatea reprezentării ideilor astfel încât să ilustreze capacitatea concurentului de a pune în operă proiectul propus, cu maxim 10 puncte.