PMP Brașov susține că Guvernul pregătește o puternică lovitură mediului de afaceri românești, în goana de a obține bani pentru asistența socială. În loc să stimuleze munca și producția, guvernanții vor să bage mâna în buzunarul celor care aduc profit și plus valoare în dezvoltarea societății, pentru a acoperi găurile din buget.
Concret, popularii brașoveni au avertizat că Guvernul Ciucă preconizează să reintroducă impozitul de 16% pe profit și să renunțe la impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri a întreprinderilor ce obțin venituri anuale cuprinse între 500.000 euro și 1.000.000 euro. Acest lucru nu ar însemna decât o impozitare suplimentară, în ciuda faptului că actuala putere a promis că nu va introduce noi taxe.
„Unde este câștigul?”
„Guvernul nu ține cont că IMM-urile au fost cel mai mult afectate de criza sanitară. Introducerea acestei impozitări are ca efect și creșterea birocrației în domeniul fiscal. Prin această decizie sunt sancționate firmele care își plătesc în mod corect impozitele și vor fi avantajate firmele care fac evaziune. Deși Ministerul de Finanțe, din birourile sale, susține că se vor încasa sume suplimentare, situația, pe teren este diferită. Teoretic, firmele care declară profit vor fi nevoite să plătească sume mai mari prin aplicarea impozitului de 16%, dar, în practică, societățile, în mare parte și-au redus activitatea din cauza pandemiei. Această măsură nu vine ca o stimulare a reluării activității, ci de reducere a acesteia, sau de trecere pe piața neagră. Unde este câștigul?”, a declarat Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP.
Situația în județul Brașov: peste 30.000 de firme plătitoare a impozitului de 1%
Firmele care declară pierderi, nu vor plăti nici un cent impozit. În județul Brașov sunt peste 30.000 de firme care sunt plătitoare a impozitului de 1%, reprezentând 90% din totalul de firme din acest județ.
În acest context, PMP Brașov solicită PSD și PNL să explice mediului de afaceri de ce dorește să înlocuiască impozitarea de 1% asupra veniturilor. PMP Brașov cere, imperativ, coaliției de guvernare, să mențină această impozitare și să susțină IMM-urile cu facilități fiscal-bugetare, pentru evitarea intrării în faliment sau a reducerilor de personal.
„PSD și PNL, în loc să lovească în 90% dintre firmele brașovene, ar trebui să se așeze la masă cu ei și să facă tot posibilul să îi sprijine pentru a le crește afacerile. Este evident că bugetul de stat are nevoie de mai mulți bani, iar singura metodă luată în calcul de Guvern este majorarea taxelor. Omit faptul că în cazul în care cresc afacerile, cresc și sumele pe care aceștia le plătesc sub formă de taxe. Este atât de greu să gândim win-win?”, se întreabă Radu Paul, președinte interimar PMP Brașov.