Contribuţie importantă a unui medic cercetător de la Universitatea Transilvania, într-un proiect internaţional care studiază o boală deocamdată fără tratament

Sursa Foto: FB/ Tudor Badea

Dr. Tudor Badea, medic cercetător la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universitţii „Transilvania” din Braşov este unul dintre membrii echipei internaţionale care a reuşit să facă un prim pas important în identificarea unei soluţii pentru degenerescenţa maculară – o boală care afectează vederea vârstnicilor şi care, cel puţin deocamdată, nu are tratament.

Degenerescența Maculară legată de vârstă este una din cele mai frecvente boli care afectează vederea centrală a celor cu vârstă înaintată și pentru care încă nu există un tratament. Și asta, și din cauza faptului că până acum specialiștii nu au reușit să creeze un model animal experimental al bolii, pe care să înceapă studiile pentru găsirea unui leac.

Braşoveanul Tudor Badea este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în 1994, iar ulterior a absolvit şi studii masterale la Columbia University şi doctorale, la Johns Hopkins University School of Medicine. În prezent face parte din echipa coordonată de prof. Ching-Hwa Sung de la Cornell University, Weill College of Medicine, care a reuşit să creeze, după 6 ani de cercetări, un model experimental al bolii şi să reproducă boala la şoareci. Acesta este un prim pas extrem de important pentru dezvoltarea ulterioară a unui tratament care să ajute la îmbunătățirea vederii centrale a vârstnicilor.

CV-ul dr. Tudor C Badea-UnitTBv-2021– AICI

Dr. Tudor Badea este cercetător în cadrul Institutului de cercetare-dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov, iar în acest studiu a contribuit cu analiza funcțională a deficitului de văz, aducând un aport semnificativ acestei lucrări.

Întreaga lucrare despre noul model animal pentru studiul Degenerescenței Maculare legate de vârstă (AMD) este publicată în revista Nature Communications și este disponibilă aici: https://www.nature.com/articles/s41467-021-27935-9

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.