Site icon

FOTO. Peisaje de vis în Munții Bucegi

Zăpada „ciudată”  de anul acesta a făcut ca unele trasee din Bucegi să devină mai complicate decât în mod normal. În alți ani, pe Hornul Mare din Bucegi se putea trece relativ simplu, însă, anul acesta nu mai sunt zăpezile de altă dată, așa că trecerea prin el necesită muncă și atenție și neapărat echipament.

Dar, odată ajuns pe platou, spectacolul este impresionant și te face să uiți de zăpada „tablă” din unele locuri. 

Pe de altă parte, potrivit informațiilor Administrației Naționale de Meteorologie, până în 14 februarie, la altitudini mai mari de 1.800 m, riscul producerii avalanșelor în Munții Bucegi se este însemnat (3 din 5). Apariția unor  avalanșe de dimensiuni mici sau medii este posibilă la supraîncărcări oricât de slabe, care pot fisura plăcile de vânt, sau care să angreneze stratul instabil din partea superioară. 

 

Sub 1.800 m altitudine, la suprafața stratului se pot întâlni pe alocuri cruste de gheață. Stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și prezintă o structură relativ instabilă în partea superioară a acestuia. Pe văi sunt depozite mai însemnate de zăpadă. Riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici la peste 1.500 m este moderat (2) și poate apărea la supraîncărcări, pe pantele cu depozite mai consistente de zăpadă.

Exit mobile version